Sve po zakonu
96

Cormack o sankcijama Dodiku i Špiriću: Djelujemo protiv onih koji rade protiv budućnosti BiH

FENA
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u BiH Maureen Cormack izjavila je danas u Banjoj Luci da američke sankcije potpredsjedniku SNSD-a Nikoli Špiriću ne predstavljaju miješanje u političku situaciju u BiH, jer su izrečene nakon ozbiljnog razmatranja stanja korupcije u zemlji.

Istakla je da su, zbog sve veće zabrinutosti za korupciju i koruptivne prakse u BiH, SAD, državni sekretar i State department Špiriću stavili zabranu na putovanje u SAD.

"Donošenje takve odluke u vremenskom pogledu nema veze s političkom situacijom i pitanjima ovdje", istakla je Cormack i dodala da su sankcije uvedene nakon što je Vlada SAD-a mjesecima radila na tom procesu, te vodila razne rasprave.

Podvukla je da takve odluke podliježu ozbiljnom pravnom zakonskom razmatranju te dodala da je jedno od opredjeljenja američke vlade i posvećenost Daytonskom sporazumu.

"Kroz naš zakon o sankcijama, koje se odnose na zapadni Balkan, kao što je bilo u slučaju Milorada Dodika, djelujemo protiv onih koji rade protiv budućnosti BiH, teritorijlanog integriteta i njenog suvereniteta", pojasnila je.

Iako se Cormack ne sastaje s entitetskim predsjednikom Miloradom Dodikom, naglasila je da SAD imaju jako dobre i pozitivne odnose s RS i njenim građanima.

"Gotovo polovina pomoći iz naših fondova ulaže se u RS, kroz USAID i programe grantova za poljoprivrednike, male poslodavce, preduzeća", istakla je Cormack.

Što se tiče najavljene posjete ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova, rekla je da je BiH suverena zemlja koja ima pravo da bude domaćin liderima raznih zemalja.

"SAD i Rusija diljem svijeta rade zajedno na onim pitanjima i vrijednostima koje dijele. Kada se naše vrijednosti i interesi razlikuju, onda SAD brane naše interese i vrijednosti. Nijedna strana sila ne treba da se miješa, niti da ima bilo kakvog uticaja na izborni proces", rekla je Cormack.