{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ćorić: Odluka CIK-a za Mostar je očekivana

F
10.5.2012. u 16:57
0
0
Ćorić: Odluka CIK-a za Mostar je očekivana
0
Ćorić: Odluka CIK-a za Mostar je očekivana
"Odluka Centralne izborne komisije (CIK) BiH očekivana je jer formalno ne postoje preduslovi u Izbornom zakonu BiH da se nakon intervencije Ustavnog suda tehnički mogu pripremiti i organizirati izbori u Mostaru", kazao je predsjednik Gradskog vijeća Mostara Murat Ćorić, nakon što je Centralna izborna komisija odgodila odluku o održavanju lokalnih izbora u tom gradu.
Ćorić je naglasio da se, formalno govoreći, izbori u Mostaru neće moći održati u oktobru, ali kako se nada kako će oni biti održani do kraja godine.

"Prije nego što je zasjedala Centralna izborna komisija BiH, Gradsko vijeće Grada Mostara donijelo je na jednoj od svojih sjednica odluku da formira ekspertnu grupu koja bi pokušala naći novo rješenje Statuta Grada Mostara kako bi se osigurali preduslovi za održavanje izbora u Mostaru, odnosno kako bi se osigurali preduslovi da se izmijeni Izborni zakon BiH i time otvori prostor Centralnoj izbornoj komisiji da može raspisati izbore u Mostaru.

Vjerujem da će se u ovih mjesec dana, koliko je ova ekspertna grupa dobila da sagleda sve mogućnosti, naći neko moguće rješenje ili koncept koji bi se nakon toga involvirao u Izborni zakon BiH, čime bi se stvorili uslovi za održavanje izbora u Mostaru", kazao je Ćorić.

Upitan da komentira izjavu dopredsjednika Gradskog vijeća Mostara Danijela Vidovića kako će se izbori za Grad Mostar održati u predviđenom roku kada i izbori za ostale jedinice lokalne samouprave u BiH, Ćorić je kazao kako u to nije uvjeren jer zakonski od donošenja odluke o raspisivanju izbora pa do njihovog održavanja treba proći 150 dana.

"Imajući u vidu poziciju visokog predstavnika u BiH te da on može 'sve', ne isključujem mogućnost da se ponovo pravi nešto što nije u skladu s određenim ustavnim i zakonskim rješenjima u BiH i da se izbori ipak održe na taj dan", kazao je Ćorić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: