BiH
0

Čolak: Nadam se da će atmosfera u Domu naroda biti konstruktivna

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Članovi Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine naredne četiri godine bit će Bariša Čolak, Safet Softić i Ognjen Tadić, a njihovim izborom u rukovodstvo Doma završena je konstituirajuća sjednica tog doma.

Čolak (Hrvatska demokratska zajednica - HDZBiH) iz Kluba Hrvata će narednih osam mjeseci biti predsjedavajući Doma, prvi zamjenik je Tadić (Srpska demokratska stranka - SDS) iz Kluba Srba, dok će drugi zamjenik biti Safet Softić (Stranka demokratske akcije - SDA) iz Kluba Bošnjaka.

Nakon što su zauzeli svoje pozicije Čolak je izrazio nadu da će atmosfera biti konstruktiva te je kazao da priželjkuje da se napravi napredak na svim poljima posebno na polju evropskih integracija.

Prethodno je poželio da Dom naroda u četiri godine mandata napravi dobar posao za BiH, njene narode i građane.

Klub Srba ranije je tražio prekid sjednice da bi usaglasio svog predstavnika u Kolegiju, ali ni ovaj put nisu imali saglasnost te je za člana Kolegija predložen Tadić.

Tri delegata iz Kluba Srba bili su suzdržani tokom glasanja za Tadića i to delegati Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Sredoje Nović i Nebojša Radmanović te delegat iz Demokratskog narodnog saveza (DNS) Dragutin Rodić.

Suzdržan je tokom glasanja za srpskog člana Kolegija bio i Sifet Podžić (Demokratska fronta - DF).

Rodić je i danas potvrdio da saglasnost o članu Kolegija u ovom klubu nije postignuta.

SNSD i DNS bili su suzdržani i tokom glasanja za hrvatskog i bošnjačkog člana Kolegija.