BiH
0

Klub srpskog naroda nije postigao saglasnost o izboru člana Kolegija Doma naroda

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Konstituirajuća sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH), na kojoj se očekuje da budu izabrani članovi Kolegija tog doma, odnosno predsjedavajući Doma i njegovi zamjenici nastavljena je danas.

Na prethodnoj sjednici izabrani su šefovi triju klubova naroda, a preostalo je još da svaki klub predloži svog člana Kolegija, čime bi bilo okončano konstituiranje Doma naroda PSBiH.

Međutim, šef Kluba srpskog naroda Sredoje Nović (Savez nezavisnih socijaldemokrata - SNSD) zatražio je odgađanje sjednice za sedam dana jer se do danas ovaj klub nije usaglasio o prijedlogu za svog člana Kolegija.

Prije izašnjavanja delegata o ovom prijedlogu šef Kluba Bošnjaka u Domu naroda Halid Genjac (Stranka demokratske akcije - SDA) zatražio je pauzu od 20 minuta.

Konstituirajuća sjednica je prekinuta 29. januara zbog potrebnih dodatnih konsultacija za izbor Kolegija Doma, što su tražili potpisnici Sporazuma o formiranju parlamentarne većine na nivou BiH.

Nakon prekida sjednice jedino je bilo poznato da će za člana Kolegija iz reda Hrvata biti predložen Bariša Čolak iz Hrvatske demokratske zajednice.