{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Čolak: Pronaći rješenje za funkcioniranje Doma naroda PSBiH

F
FENA
17.3.2015. u 13:53
0
8
Čolak: Pronaći rješenje za funkcioniranje Doma naroda PSBiH
0
Čolak: Pronaći rješenje za funkcioniranje Doma naroda PSBiH
Bariša Čolak (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Bariša Čolak (Hrvatska demokratska zajednica - HDZBiH) smatra da će se morati pronaći rješenje za funkcioniranje ovog doma nakon što delegati Kluba Srba iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Demokratski narodni savez (DNS) odbijaju prisustvovati sjednicama Doma naroda.
Iz tog razloga ni današnja sjednica nije održana jer nije osiguran potrebni kvorum, a kako su ranije iz SNSD-a najavili sjednicama da neće prisustvovati dok se ne ispoštuju principi koji su do sada važili u formiranju zajedničkih komisija parlamenta BiH.

Čolak je izrazio nadu da će ovaj problem biti što je moguće prije riješen te da će uskoro imenovati i Vijeće ministara BiH da bi se moglo raditi na ozbiljnim problemima koji su pred BiH, najavljujući da će uskoro sazvati sjednicu Proširenog kolegija da bi se riješio problem funkcioniranja Doma naroda.

"Predugo je vremena prošlo od oktobarskih općih izbora tako da je potrebno što prije formirati Vijeće ministara za šta su značajna oba doma PSBiH posebno da bismo utemeljili povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa", pojasnio je Čolak, dodajući da ovo nije dobra poruka jer BiH ne treba više zastoja kojih je bilo mnogo u prošlosti.

SNSD je ocijenio da je nedopustivo umanjivanje značaja predstavnika SNSD-a na bh. nivou jer su postojeći poslovnici jasno definirali zastupljenost predstavnika opozicije u tim komisijama te smatra nedopustivim i neodgovornim od SDS-a da se u ime Republike Srpske u zajedničku komisiju za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH predloži i izabere poslanik SDA Sadik Ahmetović, a eliminira poslanik SNSD-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: