BiH -15 godina Dejtonskog sporazuma
0

Clifford Bond: Najveća greška je neusvajanje aprilskog i butmirskog paketa

FENA
Clifford Bond
Clifford Bond
Na Univerzitetu u Sarajevu uz podršku Rektorske konferencije BiH organiziran je Međunarodni simpozij o temi: "Bosna i Hercegovina - 15 godina Dejtonskog mirovnog sporazuma“.

Simpozij okuplja stručnjake iz zemlje, regiona i svijeta koji će pažnju posvetiti političko-pravnim i ekonomskim aspektima razvoja Bosne i Hercegovine u proteklih 15 godina te ulozi nauke i tehnologije i poziciji visokog obrazovanja u postdejtonskoj BiH.

U centru pažnje simpozija jeste Aneks 4. Dejtonskog sporazuma koji se odnosi na izmjenu ustava.

"To podrazumijeva izmjenu nepreglednog broja unutrašnjih propisa u BiH, zakonskih i podzakonskih ataka. Mora se promijeniti niz odredbi u pogledu strukture vlasti, u pogledu odlučivanja, nekoliko odredbi u ustavima entiteta", kazao je profesor Edin Šarčević.

Bivši ambasador SAD-a u BiH Clifford Bond kazao je da se mora raditi na popravljanju grešaka koje sprječavaju našu zemlju na daljem putu integracije u Evropsku uniju.

Po njegovim riječima najveće greške odnose se na neusvajanje aprilskog i butmirskog paketa. Za nazadovanje BiH smatra da su zaslužne političke stranke koje ne žele pronaći dogovor u pronalaženju rješenja problema.

"Zbog nedostatka povjerenja i tenzija nije moguće raditi ustavnu reformu. Novoj vladi bih preporučio da se pozabavi izgradnjom povjerenja pa tek onda ustavnim reformama. Kao što smo vidjeli pri odluci evropskog suda u slučaju "Sejdić-Finci" rješavanje tog problema je glavni preduvjet za nastavljanje puta ka EU", kazao je.

Pridruživanje BiH Evropskoj uniji i NATO-u ima problema i na ekonomskom polju na šta je pažnju obratila profesorica Azra Hadžiahmetović.

"Kad je riječ o BiH posebno postoji nedostatak unutrašnje motivacije, neadekvatna institucionalna struktura koja ne može da odgovori dinamizmu neophodnih reformi. BiH se suočava s indikatorima političkog rizika koji čini više od 50 posto ukupnog rizika zemlje. Nema automatizma kada je u pitanju poboljšanje ekonomske performanse."