18. i 19. januara
0

FOTO / Stručnjaci iz zemlje i svijeta raspravljaju o razvoju BiH

FENA
Foto: Edin Puzić/Fotoservis
Foto: Edin Puzić/Fotoservis
Univerzitet u Sarajevu, uz podršku Rektorske konferencije BiH, organizira simpozij s međunarodnim učešćem o temi "Bosna i Hercegovina - 15 godina Dejtonskog mirovnog sporazuma" koji će biti održan 18. i 19. januara u Sarajevu.
Foto: Edin Puzić/Fotoservis
Foto: Edin Puzić/Fotoservis
Simpozij će okupiti stručnjake iz zemlje, regiona i svijeta koji će raspravljati o političko-pravnim i ekonomskim aspektima razvoja BiH u proteklih 15 godina, te o ulozi nauke i tehnologije i poziciji visokog obrazovanja u postdejtonskoj BiH.

Kroz izlaganja na simpoziju će, također, biti obuhvaćene teme i rasprave u vezi s tranzicijom bh. društva, procesima integracije BiH u EU i NATO te geopolitičkim aspektima razvoja BiH.

Rektor Sarajevskog univerziteta i predsjedavajući Organizacionog odbora prof.dr. Faruk Čaklovica je danas na pres-konferenciji u Sarajevu kazao da na ovoj konferenciji, pored eksperata i autoriteta akademske zajednice BiH, prije svega Univerziteta u Sarajevu, učestvuju i poznata imena iz Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Njemačke, a s nekoliko referata su svoje učešće najavili i profesori s Tuzlanskog univerziteta.

Foto: Edin Puzić/Fotoservis
Foto: Edin Puzić/Fotoservis
"Ovo je pokušaj da se kroz deset veoma konkretnih tema analitički osvrnemo na sva ova dešavanja u dejtonskoj Bosni i Hercegovini i da damo onaj glavni osvrt na budući razvoj Bosne i Hercegovine", kazao je Čaklovica.

Neke od deset tema koje će biti obrađene su: Političko-pravni aspekt razvoja BiH u postdejtonskom periodu; BiH u procesu integracija u EU i NATO; Geopolitički i sigurnosni aspekti razvoja BiH u postdejtonskom periodu; Implikacija političko-teritorijalnog ustrojstva BiH na njen regionalnogeografski razvoj; Tranzicija bh. društva i njene posljedice u sferi socijalne i zdravstvene zaštite građana...

"Sve ove teme treba da determiniraju aktuelni trenutak BiH i da nas, u onom matematičkom smislu, pozicioniraju u koordinatni sistem, da se tačno odredi pozicija BiH u koordinatnom sistemu i da vidimo kakva je perspektiva i budućnost BiH s ovakvim dejtonskim Ustavom koji je 15 godina na djelu i koji je definirao i kreirao sve ovo do sada što se dešavalo u BiH", kazao je Čaklovica.

Foto: Edin Puzić/Fotoservis
Foto: Edin Puzić/Fotoservis
Po njegovim riječima, Univerzitet u Sarajevu će s 33 referata sve ove aspekte proanalizirati, dat jedan analitički osvrt i odrediti naše buduće smjernice.

"Ujedno, ovo će biti apsolutna podrška političarima koji razvijaju jednu modernu savremenu evropsku državu. Ovo je podrška onim političkim snagama i privrednim subjektima koji računaju na BiH kao jedno moderno društvo", kazao je Čaklovica.

Akademik Muhamed Filipović je istaknuo da ovo neće biti politička konferencija, neće biti konferencija koja ima za cilj da brani bilo kakvo mišljenje ili stav koji se u našem javnom ili političkom životu formirao oko Dejtona - niti stavovi njegovih protivnika, niti stavovi njegovih pristalica.

Po njegovim riječima, ova konferencija je naučna konferencija, njen je zadataka da sagleda stanje BiH i kaže svoju riječ o tome da li je to stanje održivo, da li je to stanje koje osigurava demokratsku, evropsku budućnost BiH i prosperitet njenim građanima.

Foto: Edin Puzić/Fotoservis
Foto: Edin Puzić/Fotoservis
"To je zadatak nauke, a šta će od toga što će nauka konstatirati političari akceptirati, to je njihova stvar", kazao je akademik Filipović.

Profesor emeritus Omer Ibrahimagić je rekao da se Univerzitet u Sarajevu, kao najstarija naučna institucija u BiH, smatrao pozvanim da nakon 15 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma organizira ovu naučnu konferenciju i da sagleda probleme BiH kroz percepciju tog Dejtonskog sporazuma u različitim aspektima.