{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Članstvo u evropskoj porodici se mora zaslužiti"

F
2.7.2010. u 21:08
0
10
"Članstvo u evropskoj porodici se mora zaslužiti"
0
"Članstvo u evropskoj porodici se mora zaslužiti"
Charles English
Američki ambasador u Bosni i Hercegovini Charles English pozdravio je večeras u Sarajevu deklarativnu namjeru BiH da postane bitna članica Evropske unije i NATO-a koja tim zajednicama daje doprinos, ali je upozorio da nije dovoljno samo reći da se nešto želi.
"Članstvo u euroatlanskoj porodici i njenim institucijama se mora zaslužiti. U suprotnom deklaracije ostaju samo riječi", kazao je English na svečanom prijemu koji Američka ambasada svake godine organizira u povodu najvećeg američkog praznika 4. jula, Dana nezavisnosti.

Prijemu su i ove godine prisustvovali najviši bh. zvaničnici, predstavnici međunarodne zajednice, diplomatskog kora. vjerski dostojanstvenici i drugi.

English je naglasio da Sjedinjene Države kao i šira međunarodna zajednica stoje spremni da BiH pomognu da ono za što se deklarativno zalaže postane stvarnost, jer imaju i obavezu prema građanima BiH.

"Opredijeljeni smo da radimo sa vama i vašim liderima da se ostvari cilj uspostave demokratski prosperitetne BiH koja je aktivni član EU i NATO-a, i koja daje svoj doprinos", kazao je on.

Ambasador English, koji se nalazi pred krajem svog trogodišnjeg mandata u BiH, kazao je da je u tom periodu BiH svaki put imala priliku da poduzme konkretne i jako teške korake u pravom smjeru.
"Sada je vrijeme da se građani ove zemlje fokusiraju na ono što ih može ujediniti i da se prestanu baviti ono što ih lažno i bez razloga dijeli", kazao je English.

Američki ambasador je rekao da zna da su odluke koje BiH mora donijeti teške ali bez obzira koliko je to teško, BiH te odluke mora donijeti.

On je na kraju svog govora ponovio obećanje koje su Sjedinjene Američke Države dale BiH i prije 15 godina a koje će i novi ambasadori i svi oni koji budu dolazili nakon njega ispunjavati - da su Sjedinjene Države spremne i da žele pomagati građanima BiH sve dok im konačno ne bude omogućeno da se okrenu budućnosti koja donosi mir, slobodu i prosperitet.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: