Charles English
0

"BiH mora pokazati da je sposobna prihvatiti kulturu kompromisa"

FENA
Charles English
Charles English
Ambasador SAD-a u BiH Charles English, koji napušta ovu dužnost, organizirao je večeras prijem u Zemaljskom muzeju u Sarajevu, kojem je prisustvovao veliki broj zvanica.

U prisustvu predstavnika iz javnog, političkog, vjerskog i kulturnog života BiH, te međunarodne zajednice i diplomatskog kora, English je kazao kako je imao iznimnu sreću što je protekle tri godine proveo u BiH kao američki ambasador.

Ustvrdio je kako je imao priliku upoznati, kako je naveo, fascinantne ljude širom BiH, te da je impresioniran njihovom dobrotom, pristojnošću i željom za prosperitetnom, modernom i sigurnom zemljom.

-Istovremeno sam osjećao njihovo duboko razočarenje zbog nedostatka napretka BiH ka ostvarenju tog cilja - cilja koji ne bi trebao izgledati neostvariv, jer je on itekako moguć, rekao je ambasador English.

Poručio je da i međunarodna zajednica i lideri u BiH moraju pomoći BiH da postane funkcionalnija država, naglašavajući kako se Dejtonski sporazum mora poštovati, ali se "ne može zloupotrebljavati da bi se BiH spriječila da postane ono što treba da bude".

English je napomenuo kako EU i NATO pozdravljaju namjeru BiH i čekaju da ona postane njihova članica. Upozorio je, međutim, kako naša zemlja mora pokazati da je sposobna prihvatiti kulturu kompromisa što je neophodno da bi zauzela svoje mjesto u evroatlantskim strukturama.

-U interesu SAD je da BiH postane dijelom Evrope i NATO saveza i da se nikada ne dozvoli povratak u ratnu noćnu moru. Znam da je to i suštinski interes BiH, naglasio je odlazeći američki ambasador u BiH.

Njegov nasljednik je, ukoliko ga potvrdi američki Senat, diplomata Patrick Moon, za kojeg English kaže da će doći sa istom dozom odlučnosti kao i svi koji su prije njega službovali u BiH.

Ranije je najavljeno da bi novi američki ambasador u BiH mogao stupiti na ovu dužnost u septembru ove godine.