BiH
35

Članovi Vijeća RAK-a mjesečno traže 900 KM naknade, umjesto 475, koliko je zakonom propisano

Piše: S. H.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Članovima Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije (BiH) (RAK) donedavno je mjesečno isplaćivano 900 KM za njihov rad u komisijama. Izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH određeno je da mjesečna naknada za rad u upravnim odborima i drugim tijelima ne može biti veća od 475 KM.

Regulatorna agencija za komunikacije BiH zatražila je od oba doma Parlamenta BiH tumačenje člana 39. Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, kako bi se razjasnile sve dileme o tome kolika mjesečna naknada treba iznositi za rad članova Vijeća RAK-a.

"RAK nije tražio povećanje naknada članovima Vijeća, već isplatu naknada u skladu sa Odlukama Vijeća ministara BiH, a to je predsjedavajući 1.000 KM i članovi 900 KM mjesečno", istakli su za Klix.ba iz RAK-a.

Izmjene Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH stupile su na snagu krajem novembra 2015. godine. Izmjenama je između ostalog regulisano da mjesečna naknada za rad u upravnim odborima, nadzornim i drugim radnim tijelima može iznositi maksimalno do visine osnovice za obračun plaća zaposlenim u institucijama BiH, a to je 475 KM.

Iz RAK-a ističu da se odredbe novog Zakona o plaćama ne odnose na njih, s obzirom da Vijeće Agencije, ni po svojim nadležnostima, a ni po načinu izbora, ne spada u kategoriju upravnih, nadzornih i drugih odbora ili radnih tijela. Osim toga Agencija, za finansiranje svojih rashoda ne koristi budžetska sredstva već isključivo vlastite prihode.

Ipak, odluka Vijeća ministara, koje je podzakonskim aktima zaključilo da je mjesečna naknada članovima za rad u upravnim i nadzornim odborima 900 KM, nikada nije stavljena van snage.

U međuvremenu je Ministarstvo finansija i trezora BiH RAK-u dostavilo obavijest koja između ostalog sadrži i mišljenje da se izmjene Zakona o plaćama odnose i na članove RAK-a.

Pod izgovorom da je Vijeće RAK-a nezavisno stručno ekspertno tijelo te da se finansiraju iz vlastitih prihoda, zbog čega se odredbe Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH ne bi trebale odnositi na RAK.