BiH
119

Vlada KS prekršila zakon koji je sama predložila: Izglasali povećanje naknade za članove UO Zavoda ZO KS

Piše: S. H.
Iako je svaki zakon stariji od bilo kakve odluke vlade, u Kantonu Sarajevo to kao da ne važi. Vlada KS nedavno je donijela odluku kojom je utvrdila da mjesečna naknada za predsjednika Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja KS iznosi 720 KM, iako je zakon propisao da ta naknada ne smije biti viša od 50 posto prosječne plaće.

Skupština KS je na sjednici održanoj 29. februara ove godine donijela Zakon o plaćama i naknadama članova organa upravljanja institucija KS, kantonalnih javnih preduzeća i drugih ustanova čiji je osnivač kanton.

Ovim zakonom utvrđeno je da mjesečna naknada za rad predsjednika upravnih i nadzornih odbora javnih preduzeća može biti do 50 posto prosječne plaće u FBiH. Za članove tih odbora najviša utvrđena naknada ne smije biti veća od 40 posto od prosječne neto plaće.

Zakon je također definisao da se naknada isplaćuje pod uslovom da je u tom mjesecu održana minimalno jedna sjednica.

Ipak, Vlada KS je 14. jula donijela Odluku o visini mjesečne naknade za rad predsjednika i članova upravnih odbora Javnih zdravstvenih ustanova u KS.

Dopunom Odluke utvrđena je nova naknada za rad u Upravnom odboru Javne ustanove Zavod zdravstvenog osiguranja KS i to predsjedniku Upravnog odbora u iznosu od 720 KM, a članovima Upravnog odbora u iznosu od 600 KM.

Ova odluka stupila je na snagu danom donošenja.

Ako znamo da je prosječna plaća u FBiH 830 KM, jasno je da maksimalan iznos naknade za rad u upravnim i nadzornim odborima ne može biti veći od 415 KM.

Ova odluka Vlade KS u suprotnosti je sa svim onim što je početkom godine najavljivao premijer Elmedin Konaković, a to je da će novi zakon o plaćama i naknadama regulisati i ujednačiti iznose plaća i naknada, kako za direktore, tako i za predsjednike i članove upravnih i nadzornih odbora javnih ustanova.