BiH
67

Članovi Upravnog odbora JU Djeca Sarajeva dali ostavke, djeca ne mogu krenuti u vrtiće

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Problematična situacija u JU Djeca Sarajeva se nastavlja - roditelji djece koja su primljena u vrtiće u sklopu ove javne ustanove još uvijek ne mogu dovesti svoje mališane u vrtiće.

Nakon što je JU Djeca Sarajeva, čekajući zadnji trenutak, objavila spisak imena djece koja su primljena u sarajevske vrtiće, komisija za prijem je 31. augusta u večernjim satima utvrdila prijedlog listi za vrtiće u općinama Centar, Novi Grad, Novo Sarajevo i Stari Grad.

Na ovaj prijedlog listi bilo je moguće uložiti žalbu osam dana od dana objavljivanja, a po rješavanju uloženih žalbi od Upravnog odbora trebala je biti donesena konačna odluka o prijemu djece, nakon čega su roditelji trebali potpisati ugovore za svoju djecu koja budu primljena prema konačnoj odluci.

Konačnu odluku po uloženim žalbama donijeli su članovi Upravnog odbora Javne ustanove "Djeca Sarajeva", a novoprimljena djeca su u vrtiće trebala krenuti 15. septembra.

Ipak, to se neće desiti.

U međuvremenu je određeni broj članova Upravnog odbora podnio zahtjev za razrješenje dužnosti, tako da trenutno ne postoji kvorum za sazivanja sjednice, punovažno zasjedanje i odlučivanje Upravnog odbora.

"U iščekivanju skorog imenovanja vršilaca dužnosti predsjednika i članova Upravnog odbora, molimo podnosioce prijava na razumijevanje za novonastalu situaciju uz iskrenu nadu da će se što prije steći uslovi za rješavanje žalbi, donošenje konačne odluke o prijemu djece i potpisivanje ugovora o korištenju usluga kako bi naši vrtići što prije mogli da otvore vrata novim mališanima", poručili su za Klix.ba iz JU Djeca Sarajeva.

Roditelji djece su, s druge strane, ogorčeni.

"Već 15 dana dijete ostavljam sestri koja ima i svoje obaveze ili ranije izlazim s posla. Ostavili su nas na cjedilu, što je jako neodgovorno prema roditeljima i djeci. Jako je bitno da znamo kad možemo očekivati da naša djeca krenu u vrtić", poručila je jedna od čitateljica portala Klix.ba koja nam se javila u vezi ovog problema.