{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Članovi stranke Radom za boljitak osnovali Udruženje "Ratar"

4.10.2012. u 09:44
4
17
Članovi stranke Radom za boljitak osnovali Udruženje "Ratar"
4
Članovi stranke Radom za boljitak osnovali Udruženje "Ratar"
Foto: Arhiv/Klix.ba
Članovi, simpatizeri i aktivisti Narodne stranke Radom za boljitak su u Kiseljaku osnovali Poljoprivredno udruženje "Ratar", čiji je primarni cilj ostvarivanje poticaja za razvoj poljoprivrede u ovom gradu.
Predsjednik Udruženja Borislav Stanišić je za Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva rekao da je ideja za osnivanje ovog udruženja potekla nakon jednog stranačkog sastanka. Međutim, tvrdi da se ne sjeća kada je sastanak održan i ko je dao tu ideju.

"Mi smo bili na sastanku i sjeli smo poslije toga, popili piće i razgovarali, palo nam je na pamet da bismo mogli osnovati udruženje kroz koje bismo mogli ostvarivati naše interese", kaže Stanišić.

Prema podacima iz sudskog registra, osnivači Udruženja su 19 osoba sa područja Kiseljaka. Najmanje njih šestero su aktivni članovi NSRzB. U razgovoru sa novinarima CIN-a oni tvrde da Narodna stranka Radom za boljitak ne stoji iza osnivanja ovog udruženja. Dokumentacija pokazuje da su registraciju zatražili sekretar i predsjednik stranačkog Općinskog odbora Augustin Kršćo i Nenad Rajić koji je ujedno bio i na Osnivačkoj sjednici Udruženja. Međutim, nisu platili 150 KM advokatima za registraciju Udruženja. Zbog toga su advokati Kantonalnom tužilaštvu u Travniku uputili krivičnu prijavu, s tim da su kao glavnog krivca prozvali Jerka Ivankovića Lijanovića, istinskog nalogodavca osnivanja Udruženja.

U prijavi se podsjeća na Zakon o udruženjima i fondacijama FBiH koji propisuje da djelatnost udruženja ne može uključivati angažiranje političkih stranaka i kandidata u predizbornoj kampanji, prikupljanje sredstava za političke stranke i njihove kandidate i finansiranje kandidata, odnosno političkih stranaka.

Udruženje je osnovano u julu ove godine i do sada nije ostvarilo pravo na poljoprivredni poticaj. Međutim, šest osnivača "Ratara" jeste. Nalaze se na listi korisnika poticaja koje je prošle godine podijelilo Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva na čijem je čelu Jerko Ivanković Lijanović, jedan od osnivača Udruženja.

Među njima je i Nejra Purišević, kandidatkinja NSRzB za Općinsko vijeće Kiseljak na ovogodišnjim lokalnim izborima. Ona je prošle godine dobila poticaj od 2.001 KM za proizvodnju kravljeg mlijeka i rasplodnih junica. Anto Nuić, još jedan kandidat za Općinsko vijeće iz ove stranke, dobio je prošle godine jednokratnu podršku od 800 KM, kao i Ivo Remić i Vlado Vučić. Pero Lučić je dobio poticaj od 1.800 KM za rasplodne junice, a Blažan Galić 442 KM poticaja za proizvodnju kravljeg mlijeka.

U razgovoru za CIN Nuić tvrdi da Stranka nema ništa sa Udruženjem.

"To što su neki simpatizeri ili članovi Stranke (...) kakve to veze ima? Daj da se ove površine zasiju da ne uvozimo lošu hranu, već da ljudi sami proizvode hranu", rekao je Nuić.

Ovo nije jedino udruženje poljoprivrednika u koje su uključeni članovi Narodne stranke Radom za boljitak. Predstavnici ove stranke su Avdo Muslimović, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Srednjobosanskog kantona, Miro Pejić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika BiH, i Ilija Stojak, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Tuzlanskog kantona. Prošle godine je Udruženje poljoprivrednika BiH dobilo 250.000 maraka poticaja za poljoprivredu.

Prema podacima revizije Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, koju je uradio Ured za reviziju institucija FBiH, prošle godine su podijeljena 52 miliona maraka, od čega je 3,1 milion KM otišao na ime jednokratnih poticaja koji nisu ni definisani Zakonom o novčanim potporama u poljoprivredi i ruralnom razvitku.

Na području Srednjobosanskog kantona dato je oko 6.900 poticaja za poljoprivredu u vrijednosti od preko 5,3 miliona KM. Na području općine Kiseljak, gdje je Ratar osnovan, poticaje su dobile 304 osobe i firme, dok je podijeljeno oko 345.000 KM. Prema podacima kojima CIN raspolaže, Federalni MUP vodi istragu u vezi sa određenim isplatama.

Ivana Korajlić, glasnogovornica Transparency Internationala za BiH, organizacije koja, uz ostalo, prati provedbu Zakona o sukobu interesa, kaže da bi formiranje ovakvih udruženja mogao biti sukob interesa, budući da postoji sumnja da će se koristiti političke veze za davanje donacija.

"Očigledno je postalo veoma profitabilno biti član Narodne stranke Radom za boljitak", rekla je Korajlić za CIN.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: