{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Članovi Srpskog građanskog vijeća razgovarali o promjenama Ustava FBiH

F
13.4.2013. u 14:17
0
4
Članovi Srpskog građanskog vijeća razgovarali o promjenama Ustava FBiH
0
Članovi Srpskog građanskog vijeća razgovarali o promjenama Ustava FBiH
Srpsko građansko vijeće (SGV) - Pokret za ravnopravnost u Bosni i Hercegovini organiziralo je danas u Sarajevu godišnju skupštinu na kojoj su članovi ovog društva razmatrali mogućnost ustavne reforme Federacije BiH.
Predsjednica Kluba Srba, koji broji 17 delegata, u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Mira Ljubijankić je kazala da bi se trebalo intenzivnije raditi na izmjenama ustava kako BiH tako i Federacije BiH posebno u svjetlu implementacije presude Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu "Sejdić i Finci".

Sličnog mišljenja je i poslanik u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta Mirko Pejanović, koji ipak kaže da implementacija ovih izmjena ide teško zbog nedostatka konsenzusa stranaka koje čine većinu u parlamentima, a sve je izvjesnije da se to neće ni desiti sve dok se intenzivnije u rješavanje ovog pitanja ne uključi Evropska unija i međunarodna zajednica.

U svom izlaganju je napomenuo da bi u ustavne nadležnosti Federacije BiH trebale biti racionalizirane i trebalo bi se desiti okrupljavanje ili ukidanje kantona, a ova prva varijanta je mnogo izvjesnija i među građanstvom ima više podrške.

SGV stoga predlaže da centri središta tih uvećanih kantona budu Sarajevo, Tuzla, Bihać, Mostar i Travnik koji bi bili regionalne multietničke cjeline.

Pejanović smatra da bi se trebao smanjiti broj poslanika i delegata u domovima Federacije, ali da bi Dom naroda trebao imati nadležnosti da osigura da zakoni o odluke koje Predstavnički dom donose garantiraju jednakopravnost naroda čime bi se skratila procedura donošenja zakona.

Na današnjoj sjednici SGV će birati novo rukovodstvo, a predsjednik Upravnog odbora SGV-a Miladin Vidaković kazao je da će opredjeljenje SGV-a i nakon imenovanja novog rukovodstva imati za prioritet povratak izbjeglih, aktivnije uključivanje u izmjene ustava, kao rad na unapređenju tolerancije i pomirenja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: