BiH
0

Intelektualci žele ponuditi ustav koji će odgovarati svim građanima BiH

FENA
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Hrvatsko narodno vijeće, Asocijacija nezavisnih intelektualaca Krug 99, Srpsko građansko vijeće - Pokret za ravnopravnost i Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca danas su na redovnoj nedjeljnoj sesiji Kruga 99 u Sarajevu razmatrali o temi "Kakve ustavne promjene?".

Uvodnu riječ održali su fra Luka Markešić (HNV), prof.dr. Lada Sadiković (Krug 99) Miladin Vidaković (SGV-PR) i prof.dr. Omer Ibrahimagić (VKBI).

U svom izlaganju prof.dr. Ibrahimagić je predložio da visoki predstavnik u izvještaju kojeg Vijeću sigurnosti podnosi u oktobru zatraži od generalnog tajnika UN-a Ban Ki-moona da formira ekspertnu grupu od ustavnih međunarodnih pravnika koja bi izvršila analizu dosadašnje primjene Daytona i dala preporuke Vijeću sigurnosti.

"Vijeće sigurnosti bi trebalo da donese jednu pravnu obavezujuću rezoluciju koja bi bila politička i pravna podloga reformi Ustava BiH koji bi bio primjeren Bosni i Hercegovini za njeno članstvo u EU", kazao je Ibrahimagić.

Inicijativu američkog ambasadora je pozdravio i fra Luka Merkešić jer smatra da su kantoni velika smetnja organizaciji i Federacije i države, a, kako je rekao, prijedlog HNV-a je da zastupa organizaciju Federacije bez kantona, ali isto tako i organizaciju BiH bez entiteta.

Naglašavajući kako ideja reforme Federacije BiH dobija sve veću podršku građana i NVO-a, Vidaković je istakao da građani žele bolju, efikasniju i funkcionalniju BiH, te da je to dobar osnov za reformu ustava FBiH i Republike Srpske.

"Treba nastaviti sa ovom aktivnošću. Očekujemo da ćemo dati značajan doprinos. Bez udruženja građana i NVO-a koji su nezadovoljni postojećim stanjem, nema ni uspjeha ove reforme, a ako ona bude pošla, onda možemo očekivati prave rezultate", kazao je Vidaković.

Lada Sadiković je ocijenila da se cjelokupni problem i dalje napredovanje BiH ka euroatlantskim integracijama ne svodi samo na provedbu presude Sejdić i Finci, jer je ona jedna u nizu koje stoje pred državom .

"Kvalitet jednog ustava mjeri se ekonomskom razvijenošću određene države - kazala je Sadiković i izrazila stav da je potrebna reforma , ali u kontekstu države i u kontekstu hijerarhije pravnih akata od državnog nivoa koji treba da uredi i vertikalnu i horizontalnu strukturu države", kazala je Sadiković.

Istakla je da postoji veliki nesklad politike Vijeća Evrope i politike Evropske unije.

Četiri NVO, učesnice današnje sesije, pokrenule su inicijativu da se unutar institucije OHR-a formira grupa prijatelja BiH koja bi radila na dijalogu između međunarodne zajednice i lokalnih nosilaca vlasti, a da se na inicijativu nevladinog sektora, odnosno građanskog društva i samih građana, bira zamjenik visokog predstavnika.

"On bi trebalo da bude vezni čovjek između domaćih i međunarodnih aktera jer se dosad sva diskusija uglavnom svodi na to da međunarodni optužuju domaće, domaći međunarodne, a rezultata nema", kazao je predsjednik Kruga 99 Adil Kulenović .