{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vidaković izabran za predsjednika Skupštine Srpskog građanskog vijeća

F
FENA
13.4.2013. u 17:54
0
0
Vidaković izabran za predsjednika Skupštine Srpskog građanskog vijeća
0
Vidaković izabran za predsjednika Skupštine Srpskog građanskog vijeća
Miladin Vidaković izabran je danas u Sarajevu za predsjednika Skupštine Srpskog građanskog vijeća (SGV) - Pokreta za ravnopravnost u Bosni i Hercegovini.
Kazao je da će opredjeljenje SGV-a i nakon izbora novog rukovodstva imati prioritetno povratak izbjeglih, aktivnije uključivanje u izmjene ustava, rad na unapređenju tolerancije i pomirenja.

Novi član Upravnog odbora je Rajko Živković, odlučeno je na današnašnjoj godišnjoj skupštini SGV-a održanoj u Sarajevu.

Skupština, koja je razmatrala mogućnost ustavne reforme Federacije BiH, založila se za ustavno reguliranje prava građana FBiH u oblasti visokog obrazovanja i nauke, zdravstvene zaštite, sekundarne i tercijarne, zatim u oblasti sigurnosti i funkcioniranja sistema policije, upravljanja prirodnim resursima i zaštiti čovjekove okoline.

U pogledu promjene teritorijalne organizacije kantona u Federaciji, SGV zagovara okrupnjavanje na način da središta uvećanih kantona kao regionalnih multietničkih sredina budu Sarajevo, Tuzla, Bihać, Mostar i Travnik, rekao je Mirko Pejanović, poslanik u Parlamentu Federacije BiH.

To slijedi istorijski razvoj regija u Bosni i Hercegovini, uz napomenu da svi kantoni treba da budu samoodrživi.

SGV zagovara jačanje ustavne i zakonske pozicije opština i gradova, više javnih prihoda za opštine i spajanje izuzetno siromašnih i malih sredina s većim opštinama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: