|

Članovi Predsjedništva BiH posjetili Ataturkov mauzolej

Članovi Predsjedništva BiH posjetili Ataturkov mauzolej
3
Klix.ba
11.12.2015. u 13:10
19
komentara
3

dijeljenja
1/6
2/6
3/6
4/6
5/6
6/6
Drugog dana službene posjete predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović započeli su odlaskom u Anitkabir u Ankari, mauzolej prvog predsjednika i osnivača moderne Republike Turske Mustafe Kemala Atatürka, a tom prilikom su mu odali počast položivši vijence i upisavši se u Knjigu utisaka u Muzeju.
Službenu posjetu članovi Predsjedništva BiH su nastavili posjetom Univerzitetu Gazi u Ankari, gdje ih je dočekao rektor Univerziteta prof. dr. Süleyman Büyükberber, koji ih je informisao o kratkoj historiji i radu Univerziteta osnovanog 1926. godine, ukazom predsjednika Atatürka. Univerzitet čini dvadeset jedan fakultet, a posebno se ističe dostignućima Univerzitetskog kliničkog centra, u kojem su uspješno urađene zahtjevne operacije parcijalne transplatacije lica.

Nakon sastanka sa rektorom u rektoratu Univerziteta, članovi Predsjedništva BiH su obišli jedan dio univerzitetskog kampusa i u njemu novoizgrađenu zgradu za tehničke nauke, koja nosi ime po Bosni i Hercegovini. Na ovom univerzitetu studiraju brojni student iz BiH, a rektor Büyükberber je izrazio zainteresovanost za saradnju i razmjenu studenata i nastavnog osoblja sa sličnim univerzitetima iz cijele BiH.

Posjetu mauzoleju i Velikoj narodnoj skupštini članova Predsjedništva BiH je, u ime člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske dr. Mladena Ivanića, prisustvovala i savjetnica Mira Pekić.

Planom protokola za poslijepodnevne sate je predviđen tête-à-tête članova Predsjedništva BiH sa turskim premijerom Ahmetom Davutoğluom u palači Çankaya.

Članovi Predsjedništva BiH će večeras u Istanbulu prisustvovali radnoj večeri koju organizuje Odbor za vanjsku trgovinu Republike Turske.
Prijavi grešku


Komentari (19)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...