Svečani doček kod Josipovića
0

Članovi Predsjedništva BiH danas u Zagrebu

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović i članovi Predsjedništva Željko Komšić i Bakir Izetbegović započinju u ponedjeljak dvodnevnu zvaničnu posjetu Hrvatskoj.

Prema protokolu posjete, za članove Predsjedništva BiH u ponedjeljak u 14 sati u kabinetu hrvatskog predsjednika Ive Josipovića bit će priređen svečani doček, nakon čega se očekuju zvanični razgovori delegacija BiH i Hrvatske.

Josipović će u 20 sati u svom kabinetu prirediti svečanu večeru u čast članova Predsjedništva BiH. U utorak, 1. februara predviđena je posjeta članova Predsjedništva BiH Hrvatskom saboru, te njihov susret sa predsjednikom Sabora Lukom Bebićem.
            
Nakon toga, predviđen je susret sa predsjednicom Vlade Hrvatske Jadrankom Kosor, te radni ručak koji će Kosorova prirediti u čast Predsjedništva BiH, nakon čega će u istu čast, predsjednik Hrvatske organizovati večernji prijem. Radmanović bi u utorak, 1. februara trebalo da se sastane sa mitropolitom zagrebačko-ljubljanskim i cijele Italije Jovanom i da posjeti Srpsko narodno vijeće u Zagrebu.

Savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Đorđe Latinović izjavio je ranije da je predstojeća posjeta članova Predsjedništva BiH Hrvatskoj važna zbog toga što je prva zvanična u protekle četiri godine, pa su se nakupile mnogo tema koje bi trebalo da budu riješene. On je naveo da će najbitnija tema posjete biti bilateralni odnosi, a u okviru toga sporazum o dvojnom državljanstvu, koji stoji dugo neriješen, imovina BiH u Hrvatskoj i obrnuto, ugovor o imovinsko-pravnim odnosima, kao i pitanje državne granice.

Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH, izjavio je ranije da je predstojeća posjeta Hrvatskoj prilika da se dogovori dinamika za rješavanje otvorenih pitanja između dvije zemlje. Irena Jelisić, službenik za odnose s javnošću Željka Komšića, hrvatskog člana Predsjedništva BiH, izjavila je da Komšić vjeruje da će posjeta doprinijeti unapređenju odnosa dvije države i boljoj saradnji.