{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Članovi "Lijevi BiH" posjetili radnike Dite koji 17 dana štrajkuju ispred fabrike

F
18.12.2012. u 13:22
0
5
Članovi "Lijevi BiH" posjetili radnike Dite koji 17 dana štrajkuju ispred fabrike
0
Članovi "Lijevi BiH" posjetili radnike Dite koji 17 dana  štrajkuju ispred fabrike
Aktivisti organizacije "Lijevi BiH" posjetili su radnike i radnice Fabrike deterdženata "Dita" koji već 17 dana neprekidno drže pod blokadom ulaz u ovu fabriku istrajavajući u svojim zahtjevima za isplatom 15 plaća i uvezivanjem 40 mjeseci radnog staža.
Za katastrofalno stanje fabrike radnici krive njenog većinskog vlasnika - firmu Lora d.o.o., za koju tvrde da je 2005. za mizeran iznos privatizirala "Ditu", prodala velike brendove firme, izvlačila aktivni kapital, a u isto vrijeme svjesno snizila kvalitet "Ditinih" proizvoda.

Zbog toga odlučno istrajavaju u blokadi i ističu da neće dozvoliti da se bilo šta od imovine preduzeća (mašine, vozila, rezerve...) izveze iz kruga fabrike.

"Lijevi" su obećali da će pružiti svaki vid institucionalne i vaninstitucionalne podrške radnicima "Dite" da bi ostvarili svoja zakonita prava i spasili nekadašnjeg industrijskog giganta, koji je uslijed privatizacije i neodgovornosti domaćih vlasti gotovo uništen.

Aktivisti koji predstavljaju novi politički pokret u BiH pod nazivom "Lijevi", kažu da im je cilj temeljita promjena društvenog, političkog i ekonomskog sistema u društvo koje koji će se zasnivati na principima jednakosti, solidarnosti i socijalne pravde, saopćeno je iz tog poketa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: