{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Članovi Haškog tribunala u petodnevnoj posjeti BiH

S
16.5.2011. u 14:40
0
7
Članovi Haškog tribunala u petodnevnoj posjeti BiH
0
Članovi Haškog tribunala u petodnevnoj posjeti BiH
Radovan Karadžić (Foto: AFP)
Članovi Sudskog vijeća Haškog tribunala doputovali su u petodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini kako bi obišli lokacije koje se navode u optužnici protiv Radovana Karadžića.
Na zahtjev optuženog Karadžića, Vijeće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) doputovalo je u Sarajevo, a tokom narednih pet dana izvršit će obilazak lokacija u BiH koje se spominju u optužnici Haškog tužilaštva.

Pored četiri člana Sudskog vijeća, u posjeti su također predstavnici Haškog tužilaštva i Karadžićeve Odbrane.

"Sudsko vijeće smatra kako će im ova posjeta pomoći u radu, prilikom ocjene relevantnih mjesta zločina, posebno u blizini Sarajeva", stoji u saopćenju Odjela za informisanje MKSJ-a.

Karadžiću, bivšem predsjedniku Republike Srpske i vrhovnom komandantu njenih oružanih snaga, na teret se stavljaju genocid, zločini protiv čovječnosti i kršenje pravila i običaja ratovanja, kao i kampanja "snajperisanja i granatiranja Sarajeva" u periodu od 1992. do 1995. godine.

Haško tužilaštvo smatra da je ova kampanja bila usmjerena ka ubijanju, ranjavanju i terorisanju civilnog stanovništva grada Sarajeva kroz neselektivne i prekomjerne napade na civile koji su obavljali svakodnevne aktivnosti.

Karadžić je uhapšen u julu 2008. godine nakon više od decenije provedene u bjekstvu.

Suđenje pred Haškim tribunalom je započelo u oktobru 2009., a od kraja marta ove godine u toku je pauza u suđenju koja je odobrena da bi se Karadžić mogao upoznati s dokazima koje mu je Haško tužilaštvo dostavilo tek krajem januara ove godine.

Suđenje Karadžiću će se nastaviti 31. maja 2011.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: