Obilaze lokacije za slučaj Karadžić
0

Članovi Haškog tribunala u petodnevnoj posjeti BiH

Sarajevo-x.com
Radovan Karadžić (Foto: AFP)
Radovan Karadžić (Foto: AFP)
Članovi Sudskog vijeća Haškog tribunala doputovali su u petodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini kako bi obišli lokacije koje se navode u optužnici protiv Radovana Karadžića.

Na zahtjev optuženog Karadžića, Vijeće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) doputovalo je u Sarajevo, a tokom narednih pet dana izvršit će obilazak lokacija u BiH koje se spominju u optužnici Haškog tužilaštva.

Pored četiri člana Sudskog vijeća, u posjeti su također predstavnici Haškog tužilaštva i Karadžićeve Odbrane.

"Sudsko vijeće smatra kako će im ova posjeta pomoći u radu, prilikom ocjene relevantnih mjesta zločina, posebno u blizini Sarajeva", stoji u saopćenju Odjela za informisanje MKSJ-a.

Karadžiću, bivšem predsjedniku Republike Srpske i vrhovnom komandantu njenih oružanih snaga, na teret se stavljaju genocid, zločini protiv čovječnosti i kršenje pravila i običaja ratovanja, kao i kampanja "snajperisanja i granatiranja Sarajeva" u periodu od 1992. do 1995. godine.

Haško tužilaštvo smatra da je ova kampanja bila usmjerena ka ubijanju, ranjavanju i terorisanju civilnog stanovništva grada Sarajeva kroz neselektivne i prekomjerne napade na civile koji su obavljali svakodnevne aktivnosti.

Karadžić je uhapšen u julu 2008. godine nakon više od decenije provedene u bjekstvu.

Suđenje pred Haškim tribunalom je započelo u oktobru 2009., a od kraja marta ove godine u toku je pauza u suđenju koja je odobrena da bi se Karadžić mogao upoznati s dokazima koje mu je Haško tužilaštvo dostavilo tek krajem januara ove godine.

Suđenje Karadžiću će se nastaviti 31. maja 2011.