80 KM za četiri dana
43

Članovi biračkih odbora često odustaju jer su nedovoljno plaćeni, a onda uskaču "iskusni igrači"

Piše: R. D.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Birački odbori najosjetljiviji su dio izbornog procesa, a rad u njima, prema mišljenju mnogih, nedovoljno plaćen. Već su počele aktivnosti članova biračkih odbora za Opće izbore, a nakon informisanja o predviđenenim obavezama uslijedilo je, saznajemo, masovno odustajanje.

Apelira se na osjećaj odgovornosti i građanske obaveze u provođenju fer i poštenih izbora.

Naknada za učešće u radu biračkih odbora definisana je odlukom Centralne izborne komisije, a za taj angažman predsjednik biračkog odbora dobit će 110 KM. Članovi biračkog odbora, kojih je najviše u izbornom procesu, inkasirat će 80 KM, a zamjenici članova 30 KM. Manje se plaća rad u mobilnim timovima. Cijelu odluku možete pogledati ovdje.

Satnica dvije marke

Nakon što su počele aktivnosti na educiranju i testiranju predloženih članova biračkih odbora počelo je i masovno odustajanje, jer su se brojni članovi zapitali da li taj angažman vrijedi 80 KM.

"Trebamo prvo proći obuku pa onda testiranje. Ako položimo, moramo ponovo doći da ponovimo gradivo. Dan prije izbora treba doći pokupiti materijal, sve izbrojati, urediti biračko mjesto i zaključati. Na sam dan izbora doći u šest ujutro i raditi sve dok se ne izbroje svi listići, sve spakuje, otpremi i sve to za 80 KM. Neka hvala, kad izračunam, dođe mi satnica dvije marke", jedna je od poruka koju je nesuđena članica biračkog odbora poslala odboru stranke koji ju je delegirao.

Vehid Šehić iz Koalicije Pod lupom smatra da su članove biračkih odbora predložile političke stranke te da bi trebala postojati građanska obaveza da se pruži doprinos u provođenju izbornog procesa.

"Da li je 80 KM malo i da li naknada za člana biračkog odbora treba da bude viša, to je tema za raspravu, ali mislim da je obaveza nas građana da damo svoj doprinos cilju da izbori budu legalni i legitimni, da budu pošteni i slobodni. U tom procesu najveća je odgovornost članova biračkih odbora", kaže Šehić.

On ističe i kako je budžet za plaćanje članova biračkih odbora za izbore u Bosni i Hercegovini blizu 4,5 miliona KM.

Opći izbori veći posao od lokalnih

"To je odgovoran posao, postoje istraživanja koja kažu da su u biračkom procesu najslabija karika upravo birački odbori, odnosno pojedinci u biračkim odborima. Ne treba sve ljude kvalifikovati kao neodgovorne, jer ima mnogo onih koji se tom poslu posvete odgovorno. Pošto je kod nas danas motiv i novac, ne čudi me što ljudi odustaju, jer na biračkom mjestu možete ostati, od njegovog otvaranja u šest ujutro, i po dvadeset sati", kaže Vehid Šehić.

Naš sagovornik smatra kako bi trebalo voditi računa da je kod općih izbora posao članova biračkih odbora znatno teži od posla koji se obavlja za lokalne izbore te bi se u narednom periodu trebalo iznaći rješenje da budu i pravednije plaćeni.

Na mjesta članova biračkih odbora koji iz bilo kojeg razloga odustanu općinske i gradske izborne komisije imenovat će ljude sa svojih lista. Ti tzv. iskusni igrači, tvrde dobro upućeni, su oni koji "odrađuju posao".