Muhamed Budimlić
50

Član Komisije za sigurnost KS zatražio razrješenje zbog loše sigurnosne situacije

D. Be.
Muhamed Budimlić (lijevo) (Foto: E. H./Klix.ba)
Muhamed Budimlić (lijevo) (Foto: E. H./Klix.ba)
Član Komisije za sigurnost Skupštine Kantona Sarajevo Muhamed Budimlić podnio je zahtjev za razrješenje zbog, kako je naveo, loše sigurnosne situacije.

Budimlić je istakao i neadekvatnu reakciju nadležnih institucija.

"Kao razlog navodim veoma lošu sigurnosnu situaciju u Kantonu Sarajevo u dužem periodu, te veoma neadekvatnu reakciju nadležnih zakonodavnih, izvršnih (policijskih) i pravosudnih tijela u Kantonu Sarajevu, u čijem lancu se nalazi i ova komisija čiji sam član te nemogućnosti da dam efektiniji doprinos u sprečavanju i suzbijanju najtežih oblika protivpravnih ponašanja što smatram kako ličnom tako i odgovornošću navedenih institucija".

Zahtjev koji je podnio (Foto: Klix.ba)
Zahtjev koji je podnio (Foto: Klix.ba)

Podsjetimo, ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica je u saopćenju za javnost istakao da je apsolutni pristalica proaktivne komunikacije sa javnošću i blagovremenog davanja informacija koje neće ugroziti istragu.

Ipak, istakao je da Tužilaštvo KS rukovodi istragom, provodi je i nadzire rad organa unutrašnjih poslova te je nadležno da donosi odluke o tome koje radnje poduzimati u cilju rasvjetljavanja krivičnog djela, kao i koje informacije će podijeliti sa javnošću.

Također je kazao da je MUP KS svjestan potrebe za pojačanim prisustvom policijskih službenika na terenu. Rješavanje tog pitanja je nazvao top prioritetom.

Sve ovo dolazi nakon što je ubijen 19-godišnji Faris Pendek.