Godišnjica "Tuzlanskog lista"
0

Čitatelji za ličnost godine izabrali Jadranku Kosor

Zeda
Foto: Zeda
Foto: Zeda
U povodu obilježavanja treće godišnjice bh, dnevne novine "Tuzlanski list" večeras je na prigodnoj svečanosti u Kristalnoj dvorani hotela "Tuzla" za ličnost godine izabrana premijerka Republike Hrvatske Jadranka Kosor.

U prisustvu brojnih gostiju najuspješnijim političkim ličnostima, privrednicima, umjetnicima, i drugim uspješnim pojedincima i kolektivima, koji su svojim radom i djelima ostavili traga u protekloj godini, dodijeljene plakete i priznanja "Tuzlanskog lista".

Dobitnici ovogodišnjeg priznanja su, ličnost godine u regiji zapadnog Balkana je Jadranka Kosor, za njen sjajan doprinos u stabilizaciji društvenih i privrednih odnosa. Sulejman Tihić, predsjednik SDA BiH i Doma naroda Skupštine BiH najbolji je političar u BiH, dr. Zlatko Lagumdžija, predsjednik SDP BiH, za doprinos međunarodnoj afirmaciji BiH, dr. Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH, najkooperativniji je političar u BiH, Vlada FBiH za doprinos monetarnoj disciplini i za uspješne pregovore sa MMF-om, dr. Svetlana Cenić, profesor Banjolučkog univerziteta, za borbu protiv korupcije u BiH, zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić, za doprinos sigurnosti BiH, dr. Denis Bećirović, potpredsjednik Kluba SDP-a BiH u Zastupničkom domu Skupšine BiH, za odbranu i afirmaciju državnosti BiH.

Predsjednik Uprave CROATIA-osiguranja Hrvoje Vojković najbolji je menadžer u regiji, Nihad Imamović, predsjednik ASA Hollding, najbolji menadžer u FBiH, Rešad Husagić, direktor Rudnika "Kreka", najbolji menadžer u Tuzlanskom kantonu. Načelnik Opštine Foča Zdravko Krsmanović proglašen je najboljim načelnikom u Republici Srpskoj, Asim Sarajlić, načelnik Općine Vogošća, najbolji načelnik u FBiH, mr. Almazaga Ćatović, najuspješniji promotor turizma, Enis Bešlagić najbolji je glumac, Halid Bešlić, estradna ličnost godine, te Miren Aljić, novinar godine redakcije "Tuzlanskog lista".

Historija printanih medija u Tuzli ima popriličnu tradiciju, a prvi broj novine "Front slobode! izašao je još za vrijeme Drugog svjetskog rata, ali nikada ovaj grad nije smogao snage da ima dnevnu novinu. "Front slobode" je bio prvo mjesečnik, zatim je izlazio petnaestodenevno, pa sedmično, da bi se prije nekoliko godina ugasio.

Kada se na početku 2007. godine pojavio "Tuzlanski list", dočekan je i od pučanstva, a i od novinarskih kolega, sa priličnim skepticizmom. I jedni i drugi su mu predviđali brzi kraj, a vlasnik lista Vahid Ibrišimović, koji je u ovaj projekat uložio mnogo novca i truda, okupivši dobru ekipu, sastavljenu od nekoliko velikih novinarskih imena i mladih diplomiranih žurnalista, željnih dokazivanja, na najbolji način su demantovali taj sakepticizam. Zanimljivo je da se sada na vodećim uredničkim mjestima nalaze dvije sjajne novinarke Snežana Agić i Jasna Subotić i da novina krupnim koracima napreduje na prebogatom novinskom tržištu.

"Tuzlanski list" traje i trajaće, sa ogromnim entuzijazmom list je već zadobio povjerenje čitalaca i građana. Sve više se širi i sada je na prostoru BiH, prodaje se u Sarajevu, Zenici, Bihaću, Mostaru, i drugim gradovima u Bosni i Hercegovini