BiH
0

CIN traži da političari objave svoje poreske prijave

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo
Zbog sve češće prakse stavljanja privatnih poslovnih interesa ispred javnih potreba, grupa nagrađivanih istraživačkih novinara iz 20 zemalja svijeta šalje svojim političarima jedinstven zahtjev.

Novinari od njih traže da objave svoje godišnje porezne prijave kako bi građani mogli saznati koliko su zaradili i koliko su poreza platili njihovi politički predstavnici, piše Centar za istraživačko novinarstvo (CIN).

Među njima su i novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) koji će objavu poreznih prijava prvo tražiti od 57 državnih parlamentaraca.

"Veoma je važno da građani znaju odakle političarima novac i da li plaćaju porez na te iznose. Njih su izabrali građani, oni ih i plaćaju i zato imaju pravo znati i da li njihovi politički predstavnici poštuju zakone koje su sami izglasali", kaže zamjenica urednika CIN-a Mirjana Popović.

Zahtjevi za sve zemlje bit će istovremeno poslati na e-mailove blizu 7.000 političara iz 20 zemalja preko web-platforme na kojoj će građani moći vidjeti kome je poslat zahtjev i ko je na njega odgovorio. To će biti prva faza projekta, a organizatori se nadaju da će rezultati privući i druge zemlje da učine isto. Ovom kampanjom koordinira Finance Uncovered, londonska medijska organizacija koja istražuje korupciju, porezne zloupotrebe i slučajeve pranja novca.

Praksa redovne objave prijavljenih i plaćenih poreza među izabranim parlamentarcima već postoji u Finskoj, Norveškoj, Švedskoj i Pakistanu.

Ideja za ovakav projekt je došla upravo od pakistanskog novinara Umara Cheemae koji je prije pet godina tražio od 446 političara svoje zemlje da građanima stave na uvid ove podatke. Samo dvoje je odgovorilo na zahtjev, ali Cheema nije odustao i preko izborne komisije je tražio njihove porezne brojeve. Uz pomoć zviždača, ljudi koji su mu pomogli da dođe do ovih informacija, Cheema je otkrio da blizu 70 posto pakistanskih poslanika, a među njima i predsjednik države i 34 ministra, nisu plaćali porez. Zahvaljujući njegovom istraživanju, danas svaki političar u ovoj zemlji stavlja na uvid javnosti svoje poreske podatke. I ne samo oni. Podaci o porezima svih građana se javno objavljuju svake godine i svi ih mogu pogledati.

"Dužnost novinara je da podsjeća političare da su odgovorni građanima. Finansijski integritet političara je veoma važan – bez njega oni samo brane interese bogatih. Ova kampanja će im vratiti ono što su izgubili – povjerenje građana", kaže Cheema.

Ovako je Pakistan postao transparentniji od Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država, čiji je predsjednik Donald Trump nedavno odbio staviti na uvid biračima svoju poresku prijavu.

Zemlje čiji istraživački novinari traže od svojih političara da objave svoje porezne prijave su: Mađarska, Argentina, Armenija, Brazil, Južna Afrika, Indija, Kenija, Egipat, Čile, Kostarika, Gvatemala, Indonezija, Nigerija, Sijera Leone, Venecuela, Uganda, Rusija, Velika Britanija, Ukrajina i Bosna i Hercegovina.