biznis
105

MojPorez.ba: Saznajte koliko dana u godini radite za državu, a koliko za sebe

Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Centar za politike i upravljanje (CPU) i Udruženje građana "Zašto ne" iz Sarajeva predstavili su online poreski kalkulator MojPorez.ba koji građanima BIH daje uvid u ukupnu cijenu njihovog rada i cijenu koju plaćaju za finansiranje javnih usluga, odnosno visinu poreza.

Riječ je o edukativnoj online platformu MojPorez.ba nastaloj u okviru projekta "Uvođenje transparentnosti i odgovornosti u javno budžetiranje" koji ima za cilj da poveća informisanje o tome kako fiskalne politike utječu na građane kako bi se unaprijedila transparentnost poreskih sistema u BiH, te uključivanje privatnog sektora u demokratske procese.

"Proteklih šest mjeseci smo radili na prikupljanju podataka o naplati, avokaciji i potrošnji javnih prihoda na osnovu koji je kreiran online poreski kalkulator i preporuke koje će biti predstavljene javnosti i donosiocima odluka. Mojporez.ba želi približiti temu koja je zbog kompleksnosti poreskog sistema i procedura u državi često građanima nejasna. Želimo da ovaj alat popularizira temu direktnih i indirektnih poreza, a ekonomske teme da stavi u fokus političkog diskursa", rekao je Adis Muhović iz CPU-a.

Nakon što korisniku izračuna koliko plaća poreza u godini, MojPorez.ba će izdati račun za pružanje javnih usluga (penzije, otplata vanjskog duga, održavanje puteva i autoputeva, opšte javne usluge, odbrana, javni red i sigurnost, ekonomski poslovi, zaštita životne sredine, stambeni i zajednički poslovi, obrazovanje, zdravstvo, rekreacija, kultura, sport i socijalna zaštita), te će izračunati lični dan slobode od poreza.

"To je simbolični dan kada korisnik prestaje da radi za plaćanje poreza i počinje raditi za svoje potrebe", istakao je Muhović.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Na stranici se mogu vidjeti sve vrste prihoda u BiH, te koliko je javnih prihoda prikupljeno i po kojem osnovu i gdje se troši taj novac.

"Ako uzmemo za primjer radnika koji ima prosječnu platu od 840 KM u FBiH, poreski kalkulator pokazuje da godišnje on daje 7.206 KM poreza za doprinose i dohodak. Korisnici mogu da unesu u kalkulator i brojeve koji govore o njihovoj ličnoj potrošnji u toku mjeseca. Vidimo da ovaj radnik 201 dan radi za državu a da je 20. juli dan kada počinje raditi za svoje potrebe", rekao je Boris Brkan iz Udruženja Zašto ne.

Projekat je podržao Centre for International Private Enterprise i rađen je u saradnji sa Litvanskim institutom za slobodno tržište koji je kreator originalnog koncepta poreskog kalkulatora. Promocija alata je podržana od strane Američke ambasade u Sarajevu.