Božo Ljubić
0

"Cilj je hrvatska federalna jedinica"

SRNA
Božo Ljubić
Božo Ljubić
Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić izjavio je danas da je prioritetni cilj Koalicije HDZ-a 1990 i HSP BiH da ustavnom reformom izbore ravnopravnost Hrvata u BiH i to kroz federalnu jedinicu s hrvatskom većinom.

"Ne pristajemo na to da su dejtonski entiteti nepromjenjive kategorije. Oni su promjenjivi, jer moraju biti zamijenjeni novom strukturom BiH ako ova zemlja želi biti stabilna i uopšte opstati. Vidimo BiH kao federalno uređenu državu u kojoj će biti federalna jedinica i s hrvatskom većinom", istako je Ljubić.

On je dodao da je uz princip teritorijalizacije nezaobilazan princip i institucionalna ravnopravnost koja će na nivou države garantovati ravnopravnost i za narode i za teritorijalne jedinice.

''Bez stabilne BiH nema stabilnog Balkana, a bez stabilnog Balkana nema stabilne Evrope'', rekao je Ljubić.

Predsjednik HSP-a BiH Zvonko Jurišić  poručio je da Hrvatska koalicija HDZ 1990 - HSP nije napravljena  zbog zadovoljenja ličnih interesa lidera ili pojedinaca u strankama, već da je ona odgovor na katastrofalan položaj hrvatskog naroda u BiH. 

''Jedini pravi izbor je Hrvatska koalicija i naš kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Martin Raguž'', rekao je između ostalog Jurišić.