Kabinet Izetbegovića
24

Cikotić: Već duže vrijeme se špekulisalo da će Dudaković biti uhapšen

Piše: Er. M.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Savjetnik u kabinetu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i bivši ministar odbrane BiH Selmo Cikotić komentarišući za Klix.ba današnja hapšenja pripadnika 5. korupusa Armije RBiH rekao je kako se u BiH sada pokušava izjednačiti odgovornost strana za rat pa i za posljedice.

Cikotić je kazao da se o hapšenju komandanta Atifa Dudakovića i drugih oficira i podoficira 5. korpusa Armije Republike BiH spekuliše već duže vrijeme.

"Mislim da se general Dudaković i svi uhapšeni svjesno i odgovorno nose s tom situacijom u smislu da su se borili za državu u kojoj će vladati pravo. Oni će boriti za istinu i pravdu, a to je put pomirenja i zajedničkog života", rekao je Cikotić.

On vjeruje da u ovom kontekstu postoji pritisak politike, a koji nije dobar generalno za borbu za istinu i pravdu.

"U svakom slučaju, mislim da je Dudaković častan čovjek i da je bio častan komandat. Vjerujem da će ukoliko dođe do sudskog postupka to i dokazati na Sudu BiH", kazao je Cikotić.

Na pitanje da li se na ovaj način pokušava izjednačiti krivica za ratna dešavanja BiH, Cikotić je odgovorio da se pokušava stvoriti dojam da postoji podijeljena odgovornost za rat i njegove posljedice.

"U općem smislu, svi oni koji su upućeni, pa i oni na svjetskom nivou, znaju da to nije tako. Ipak sada se pokušava izjednačiti odgovornost strana za rat pa i za posljedice", zaključio je Cikotić.