BiH
29

Cikotić: BiH bi uz naglašenu političku volju do 2017. mogla postati članica NATO-a

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Bivši ministar odbrane BiH Selmo Cikotić kazao je za Klix.ba kako su za stagniranje BiH na putu ka NATO integracijama odgovorne najviše instance vlasti u državi. On smatra kako bi naša država mogla već 2017. godine postati članica NATO-a, ali uz naglašenu političku volju.

Cikotić koji je rodom iz Crne Gore kazao je da za Crnu Goru, Zapadni Balkan, a samim tim i za BiH poziv NATO-a predstavlja značajan korak ka stabilizaciji stanja na ovom prostoru.

"Ima onih koji to osporavaju, ja smatram kako je opasno biti u NATO-u, ali da je znatno opasnije biti izvan NATO-a. Isto tako skupo je biti u NATO-u, ali je još skuplje biti izvan NATO-a", rekao je Cikotić.

On je dodao da ovaj poziv predstavlja i garanciju investitorima, odnosno sigurnosti stranih investicija na prostoru Crne Gore.

"Znači i dolazak i prisustvo mnogih stranih investicija pa će svi oni koji tu investiraju imati kasnije potrebu da štite i brane svoje investicije. Dakle, imamo jedan pozitivan interes u ovom dijelu svijeta koji ima puno prirodnih, ali i ljudskih resursa", smatra Cikotić.

Cikotić ističe da je u početnom periodu NATO integracija BiH bila znatno uspješnija od Srbije i Crne Gore i to zato što se proces kretanja kroz mehanizme i instrumente poklapao sa intenzivnim aktivnostima reforme odbrane.

"U vremenu dok je to primarno zavisilo od odbrambenih i sigurnosnih struktura zemlje, BiH je ostvarivala najbrži napredak", rekao je Cikotić.

Dodaje ipak da je u kasnijoj fazi, kada su teret napretka države prema alijansi uzele političke strukture, zemlja došla do mrtve tačke iz koje se nije pomjerila od maja 2010. godine.

"Mi ne možemo konzumirati MAP jer perspektivne vojne lokacije nismo uknjižili kao imovinu BiH, a za to vrijeme je Crna Gora imala jedinstven stav i mehanizme odlučivanja. Zato je napravila napredak i BiH joj samo treba čestitati na tome", istakao je Cikotić.

Cikotić je kazao kako su za stagniranje BiH na putu NATO integracija odgovorne najviše instance vlasti u BiH koje nisu učinile ono što je NATO očekivao.

"To je da donesu jednu jednostavnu političku odluku i da vojnu imovinu uknjiže kao imovinu BiH. Smio bih tvrditi da bi BiH uz naglašenu političku volju mogla u 2017. postati članica NATO-a, ali mogla bi proći i 2020. godina pa da ne postanemo članica", zaključio je Cikotić.