Staromodan sistem
2

CIK s građanima ne komunicira putem društvenih mreža i online medija

Piše: Er. M.
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Dok sve razvijene države svijeta posebnu pažnju pridaju važnosti informisanja putem društvenih mreža i online medija, Centralna izborna komisija (CIK) BiH nije opredijeljena u prilog ovim inovacijama.

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović pitao je Centralnu izbornu komisiju (CIK) BiH da li su razmatrali oglašavanje i informisanje javnosti putem društvenih mreža i online medija, a u svjetlu predizborne kampanje.

U odgovoru koji potpisuje predsjednica CIK-a Irena Hadžiabdić navedeno je da CIK između ostalog komunicira s javnošću putem svog web portala, odnosno putem saopćenja za javnost koja objavljuju putem medija i zvanične web stranice CIK-a.

"CIK BiH je razmatrao oglašavanje i informisanje javnosti putem društvenih mreža i online medija, ali mišljenje većine članova CIK-a (pet od sedam) nije bilo opredijeljeno u prilog ovim inovacijama, tako da su zadržani pomenuti postojeći vidovi komuniciranja s javnošću", odgovorila je Hadžiabdić.

Opći izbori u Bosni i Hercegovini za sve nivoe vlasti bit će održani 7. oktobra 2018. godine. Zvanična predizborna kampanja počet će 7. septembra, odnosno mjesec prije održavanja samih izbora.

Stanovnici Bosne i Hercegovine će u oktobru ove godine imati priliku birati članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine, zastupnike za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Zastupnički dom Parlamenta FBiH, predsjednika i potpredsjednike bh. entiteta RS, predstavnike za Narodnu skupštinu Republike Srpske, kao i predstavnike za kantonalne skupštine u bh. entitetu FBiH.