BiH
0

CIK provjerava obrasce koje su popunili Radončić i Osmić

SRNA
Centralna izborna komisija(CIK) BiH će, najvjerovatnije, na današnjoj sjednici okončati postupak provjere obrazaca koje su popunili kandidati za ministre odbrane i sigurnosti, odnosno zamjenika ministra finasija i trezora BiH, izjavio je Srni član Komisije Tihomir Vujičić.

Prema njegovim riječima, na dnevnom redu trebalo bi da se nađe i utvrđivanje rezultata sa ponovljenih izbora u opštinama Istočni Drvar, Istočni Mostar i Vukosavlje, na kojima su birači u nedjelju, 18. oktobra, na po jednom glasačkom mjestu u svakoj opštini, glasali za načelnika i lokalne parlamente.

"Također, imamo neke izvještaje za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz reda srpskog naroda, a imamo i dosta odbijenih mandata", rekao je Vujičić, pojasnivši da pojedine osobe odustaju od pozicija koje su dobili na lokalnim izborima, jer se nalaze na funkcijama ili u izvršnoj ili zakonodavnoj vlasti entiteta ili na nivou BiH.

CIK je prije sedam dana od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande dobio na provjeru obrasce koje su popunili kandidati za ministre, odnosno zamjenika ministra u Vijeću ministara BiH, kako bi se ustanovilo da li ima smetnji u skladu sa Izbornim zakonom i Zakonom o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH da predložene osobe obavljaju te dužnosti, u smislu da li eventualno ima neka izrečena sankcija zabrane kandidovanja.

Bevanda je ranije donio odluku kojom su smijenjeni sa dužnosti ministri sigurnosti Sadik Ahmetović i odbrane Muhamed Ibrahimović te zamjenik ministra finansija i trezora Fuad Kasumović, koju su potvrdila oba doma parlamenta BiH.

Predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija 7. novembra uputio je dopis Bevandi s prijedlogom za imenovanje ministara sigurnosti i odbrane BiH i zamjenika ministra finansija i trezora BiH, a predloženi su Fahrudin Radončić, Zekerijah Osmić i Edita Đapo.