Formiranje vlasti
16

CIK potvrdio da nije bilo žalbi na kandidatsku listu za izbor (pot)predsjednika FBiH

S. M.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Centralna izborna komisija je potvrdila da nije upućena žalba na Odluku CIK-a kojom se ovjerava kandidatska lista za izbor predsjednika i dva potpredsjednika FBiH i da je ona pravosnažna od 10. februara 2023. godine. S tim u vezi Parlament FBiH može glasati o potvrđivanju liste kandidata.
"Obavještavamo vas da nije uložena žalba na Odluku Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine od 07.02.2023. godine, kojom se ovjerava kandidatska lista za izbor predsjednika i dva potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine, te da je ista pravosnažna sa danom 10.02.2023. godine", navedeno je iz CIK-a.
Na stranici SDP-a, u intervjuu Igora Stojanovića za Raport istaknuto je da je skupljanje potpisa odgođeno zbog žalbe Begića
Na stranici SDP-a, u intervjuu Igora Stojanovića za Raport istaknuto je da je skupljanje potpisa odgođeno zbog žalbe Begića

Podsjećamo, iz Socijaldemokratske partije su ranije tvrdili da je zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Zlatan Begić (DF) blokirao izbor rukovodstva FBiH ulaganjem žalbe na odluku CIK-a kojom se njegova prijava za poziciju (pot)predsjednika FBiH iz reda Ostalih odbija.

Stav CIK-a
Stav CIK-a

Iz SDP-a su to navodili kao objašnjenje zašto Nermin Nikšić nije do 6. februara dostavio potpise većine u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Samo dostavljanje potpisa većine u Predstavničkom domu FBiH nema nikakav formalno-pravni značaj, niti je povezano s izborom (pot)predsjednika FBiH.

Stav Suda BiH
Stav Suda BiH

CIK je Begićevu kandidaturu odbio iz dva razloga. Prvi je jer članovima državne Izborne komisije nije bilo jasno kako se on izjašnjava te je član CIK-a Ahmet Šantić kazao kako to iz podneska koji im je dostavljen uopšte nije vidljivo.

Drugo, Begića je predložila grupa od tri delegata u Domu naroda FBiH Albin Zuhrić, Senita Handukić i Sandra Imširović.

Međutim, kako vidimo, Begić uopšte nije uputio žabu CIK-u, a što je on potvrdio 9. 2. 2023.

Begić je tom prilikom objasnio da je on žalbu uložio Sudu BiH, a ne CIK-u što znači da nije potrebno čekati nikakvu novu odluku CIK-a da bi se mogla održati sjednica Predstavničkog doma FBiH.

"Žalba je uložena Sudu BiH na raniju Odluku CIK-a zbog odbijanja ovjere moje kandidature, a ne na Odluku CIK-a kojom se ovjerava lista kandidata iz reda konstitutivnih naroda - koja je donesena kasnije (prvo se ovjeravaju kandidati pojedinačno, a onda se ovjerava lista kandidata). To iz razloga jer ja ne osporavam pravo bilo kojeg građanina da se kandiduje - uključujući i one koji pripadaju konstitutivnim narodima. Ja sam osporio odluku kojom se onemogućava moja kandidatura zbog etničke pripadnosti u konkretnom slučaju. Dakle, lista kandidata iz reda konstitutivnih naroda je ovjerena od strane CIK-a, na nju nije uložena žalba sa moje strane, procedura može da se nastavi (ako neko drugi nije uložio žalbu - a koliko znam nije)", rekao je Begić.