{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


CIK objavio konačne rezultate Općih izbora

10.11.2014. u 12:26
23
35
CIK objavio konačne rezultate Općih izbora
23
Centralna izborna komisija BiH napokon je objavila konačne rezultate Općih izbora 2014. godine.
Kako je objašnjeno, a u skladu s propisima, sada stranke koje će formirati vlast trebaju u određenim rokovima održati konstituirajuće sjednice. Kantonalne skupštine trebaju biti konstituirane u roku od 10 dana od dana objave konačnih rezultata, Narodna skupština RS-a u roku od 15 dana, Zastupnički dom Parlamenta FBiH za 20 dana, a Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH u roku od 30 dana.

Kada je riječ o Predsjedništvu BiH novoizabrani članovi trebaju stupiti na dužnost najkasnije za 15 dana. Inače, primopredaja dužnosti u Predsjedništvu bi, prema sadašnjim najavama, trebala biti održana u idući ponedjeljak. CIK je potvrdio da su članovi Predsjedništva Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Mladen Ivanić.

U CIK-u ističu kako su kritike na njihov račun neopravdane, jer ne kasne sa objavom konačnih razultata.

"Objavljujemo ih dan prije isteka zakonskog roka", kazao je Stjepan Mikić, predsjednik CIK-a.

Kako je od ranije poznato, u Zastupničkom domu BiH SDA ima 10 zastupnika, devet iz FBiH i jednog iz RS. DF ima pet, SBB četiri, HDZ i stranke koje su u koaliciji s njima četiri, SDP tri, HDZ 1990 jednog, kao i BPS i A-SDA.

SNSD će imati šest zastupnika, SDS pet, PDP-NDP jednog i DNS jednog. CIK je potvrdio da su glasovi ponovo brojani na 198 biračkih mjesta za različite nivoe vlasti.

Konačne rezultate i imena onih koji su osvojili mandate možete vidjeti na stranici CIK-a. Oni se ne razlikuju bitno od prethodno utvrđenih i saopćenih rezultata, osim manjih izmjena u vezi sa dodjelom mandata u pojedinim parlamentima, o čemu je javnost već obaviještena.

Inače, na ovim izborima je na različite nivoe vlasti izabrano 518 dužnosnika. Svi oni ce u CIK-u potpisati obrasce o prihvatanju ili neprihvatanju mandata, u zavisnosti od toga da li će neko od njih biti član izvršne vlasti ili neće prihvatiti mandat iz nekog drugog razloga.

U tom slučaju CIK će u skladu s pravilima mandat dodijeliti nekome drugom. Saopćeno je također kako je izlaznost na izbore bila 54,47 posto, odnosno za oko dva procenta manja u odnosu na 2010. godinu. U odnosu na izbore ranijih godina ovog puta je bilo brojnije glasanje putem pošte. CIK također smatra da je potrebno mijenjati Izborni zakon u cilju efikasnijeg rada općinskih i gradskih izbornih komisija, koje su se ponovo pokazale najslabijom karikom izbornog procesa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: