Potrebno usvojiti budžet
31

CIK je raspisao izbore, ali im nedostaje novac da bi ih proveli

I. Č.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Predsjednica Centralne izborne komisije BiH Vanja Bjelica-Prutina izjavila je da su lokalni izbori raspisani i da bi trebalo da se održe 4. oktobra ako se na vrijeme usvoji budžet u Parlamentarnoj skupštini BiH.
"Poseban osvrt stavljamo na glasanja van BiH. Zbog nedostatka finansija i epidemije je uvedena novina. Naime, registracije će se vršiti na osnovu PP1 i PP2 obrazaca. PP2 obrazac je za sada dostupan u elektronskoj formi na stranici CIK-a", rekla je Bjelica-Prutina.

Bjelica-Prutina je kazala da je jedan od razloga uvođenja novina i nedostatak finansija.

"Razlog uvođenja ove novine je nedostatak finansijskih sredstava i nije bilo moguće pokrenuti postupak javnih nabavki za izradu PP2 obrazaca. Osim toga, elektronska forma PP2 je omogućena zbog otežanog saobraćaja zbog koronavirusa", istakla je ona.

Navela je kako se budžetska sredstva usvajaju mnogo ranije i kako su posljednja tri mjeseca bili na privremenom finansiranju.

"Sada smo onemogućeni u provođenju pripremnih aktivnosti i to može ugroziti izborni proces. Nećemo dozvoliti ugrožavanje rokova. Koristit ćemo sve zakonske mogućnosti kako bismo zaštitili proces", rekla je Bjelica-Prutina.

Dodala je da bez gradskih i općinskih izbornih komisija nije moguće provoditi izbore i da nedostaje još 13 članova u devet izbornih komisija.

"Zbog neusvajanja budžeta CIK je bio onemogućen pokrenuti najvažnije procedure javnih nabavki... Da bi CIK ispunio sve svoje obaveze potrebno je izvršiti zapošljavanje dodatnog osoblja na određeno vrijeme", istakla je Bjelica-Prutina.

Napominje kako važnost provođenja moraju prepoznati sve institucije i kako podrška mora biti suštinska, a ne deklarativna.

"Rokovi za registraciju bh. državljana koji glasaju van BiH počinju teći odmah. Pozivam sve državljane koji glasaju van BiH da posjete zvaničnu stranicu CIK-a BiH. Na stranici izbori.ba kreiran je poseban link koji se odnosi na glasanje van BiH", istakla je ona.

Prvi put se mijenja proces izbora gradonačelnika Istočnog Sarajeva.

"Gradonačelnik Istočnog Sarajeva se bira neposredno. Birači s područja koja pripadaju ovoj općini će na dan izbora dobiti tri glasačka listića. Jedan za načelnika općine, drugi za skupštinu, treći za gradonačelnika Istočnog Sarajeva", rekla je Bjelica-Prutina.

Izbor vijećnika za Vijeće grada Mostara će se, prema njenim riječima, raspisati po sticanju uslova za raspisivanje i održavanje izbora.

Na centralnom spisku je više od tri miliona birača.

"Birat će se neposredno 64 općinska vijeća u Federaciji BiH, 56 skupština općina u Republici Srpskoj, 120 načelnika općina u BiH, 14 gradskih vijeća u FBiH, 7 skupština gradova u RS, 22 gradonačelnika u BiH te Skupština Brčko distrikta", kazala je Bjelica-Prutina.