Ratni fotograf ponovo u Sarajevu
1

Chauvel: Bilo je užasno gledati snage UN-a koje ne rade ništa

Piše: Nedim Grabovica
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com)
Drugi ciklus Male škole fotografije koja djeluje u okviru Centra za angažovanu umjetnost počeo je u subotu u sarajevskom Domu mladih predavanjem jednog od najvećih svjetskih ratnih fotografa, Patricka Chauvela.

Na početku novi, ali i stari članovi Male škole fotografije pogledali su dokumentarni film Patricka Chauvela "Ratni reporteri", nakon čega je ovaj veteran ratne fotografije pričao mladima o svojim iskustvima koje je stekao tokom 38 ratova sa kojih je izvještavao iz svih dijelova svijeta.

"Mislim da je važno svjetskoj javnosti ispričati šta se dešava na drugom kraju planete. Ko bi znao šta se naprimjer dešava u Libiji, ili Siriji ako mi reporteri, svjedoci svega toga, na svoj način to ne ispričamo", kazao je Chauvel.

Chauvel je za Sarajevo-x.com pričao i o jednom od najgorih ratnih iskustava koje je doživio u toku svoje karijere, a to je bilo u Sarajevu.

"Dobro se sjećam se onog trenutka kada sam izašao iz aviona na aerodrom. Čuo sam samo "trči", a malo nakon toga počeli su i pucnji. Od tada, ja sam jednostavno zaglavio u Sarajevu. Bilo je užasno gledati moje ljude, tačnije snage UN-a, koje ustvari ne rade ništa, dok ljudi ginu na sve strane. Mislim da je i moj posao bio skoro beskoristan, jer ništa drugo nisam mogao uraditi osim slikati, a tri godine trebalo je svjetskim silama da shvate šta se to u Bosni dešava", priča Chauvel.

Što se tiče današnjeg Sarajeva i BiH, Chauvel je kazao kako se grad nevjerovatno oporavio. Iako kaže, sada mirno može sjediti i piti kafu u ljetnim baštama, ipak se trzne u nekim situacijama, jer nije navikao vidjeti Sarajevo u "mirnom" izdanju.