U subotu 31. marta u Domu mladih
0

Ratni fotoreporter Patrick Chauvel u Maloj Školi fotografije

Sarajevo-x.com
Patrick Chauvel
Patrick Chauvel
Centar za angažovanu umjetnost najavljuje upis novih članova Foto centra te polaznika Male Škole Fotografije uz predavanje jednog od najznačajnijih ratnih fotoreportera današnjice Patricka Chauvela, koje će se održati u amfiteatru sarajevskog Doma mladih (Skenderija), u subotu 31. marta sa početkom u 18 sati.

Kao uvod u predavanje članovi Foto centra i polaznici Male Škole Fotografije, kao i svi oni koji su zainteresovani za fotografiju, bit će u prilici pogledati dokumentarni film Patricka Chauvela “Rapporteurs de guerres” (War Reporters) koji će se projektovati u 18 sati, nakon čega slijedi predavanje ovog veterana ratne fotografije.

Patrick Chauvel, kao ratni fotograf, pratio je 38 ratova, tokom svog dugogodišnjeg iskustva nekoliko je puta bio ranjavan - u Vijetnamu, Sjevernoj Irskoj, Kambodži, Iranu i Panami. No, to ga nije spriječilo da nastavi karijeru. Chauvel se 20 puta vraćao u Sarajevo, a najteže iskustvo koje je ponio iz opkoljenog grada odnosilo se na fotografisanje bespomoćnih civila. "Kada na ulici vidite nekoga ko je ranjen i krvari, čovjek se pita šta može učiniti. Možda će objavljivanje fotografije u krajnjoj liniji pomoći više bosanskom narodu, tako da prvo napraviš fotografiju, što traje sekundu, a onda pomogneš čovjeku", kaže Chauvel dodajući: "Mi smo bili ovdje da ispričamo priču, naravno, Sarajevo su spasili borci, ne mi, ali mi smo bili svjedoci”.

“Ponosni smo što u našem Foto centru - Maloj Školi Fotografije imamo priliku ugostiti sigurno najznačajnije svijetsko fotgrafsko ime kada je u pitanju ratna fotografija. Patrick Chauvel je svojim fotografijama na najprofesionalniji način prikazao stanje svih ratnih zbivanja koje je zabilježio svojim fotoaparatom u proteklih pedeset godina. Nadamo se da će ova projekcija i predavanje imati veliki uticaj na mlade ljude Bosne i Hercegovine koji se profesionalno žele baviti fotografijom, te da će ih takva ličnost kao što je Patrick Chauvel usmjeriti i na neke vedrije tematike, i na veselije trenutke”. Izjavio je Nino Maričić osnivač Centra za angažovanu umjetnost.