Izvještavali tokom agresije
2

Nakon 20 godina ratni reporteri se ponovo okupili u Sarajevu

Piše: Nedim Grabovica
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Ratni reporteri, koji su tokom agresije na BiH u periodu od 1992. do 1995. godine izvještavali sa ovih prostora, danas su se okupili u hotelu Holiday Inn, gdje su prisutnim novinarima, građanima i drugim gostima pričali o svom iskustvu u pomenutom periodu.

U okviru konferencije je predstavljen i projekt za fotoknjigu za koju je 45 fotoreportera doniralo svoje fotografije, a koja će biti završena u julu ove godine.

"Ono što su ovi ljudi uradili tokom agresije na BiH definitivno će ostati zabilježeno kao trenutak u kojem su novinari imali izuzetnu ulogu u onome što će na neki način biti i konačan ishod rata. Mnogi od njih, koji su danas ovdje, su proveli skoro sve četiri godine agresije u BiH, a nisu to morali. Zato smatram da je uloga medija bila izuzetno velika", naglasio je Nihad Kreševljaković, umjetnički direktor Modula Memorije i direktor SARTR-a.

Jedan od reportera, Jon Jones, je kazao kako mu je bilo dosta teško pratiti sve te potresne događaje iz dana u dan te kako ga i danas svladavaju emocije.

“Sjećam se da smo u Sarajevo došli iz Hrvatske i to automobilom Yugo. Na ulazu, odnosno na prvom semaforu, dočekali su nas pucnji i granate, tako da nas je odmah razdrmalo. To ljeto koje smo proveli u Sarajevu dosta nas je povezalo sa lokalnim ljudima i morali smo se vraćati više puta. Bilo je užasno gledati sav taj košmar iz dana u dan, a definitivno je najteže bilo gledati ranjenu i ubijenu djecu”, kazao je za portal Klix.ba reporter Rauli Virtanen.

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen je uručio zahvalnicu grada novinaru Remyju Ourdanu za sve što je kao novinar učinio tokom agresije na BiH.