Na poziv Remyja Ourdana
0

FOTO / Ratni reporteri u Sarajevo dolaze "s obrazom"

Piše: A. Panjeta
(Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com) (Foto: A. P./Klix.ba)
(Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com) (Foto: A. P./Klix.ba)
Remy Ourdan je došao u Sarajevo na početku rata 1992. godine kao 23-godišnjak i ni danas ne zna objasniti odluku koju je donio nekoliko dana poslije - da ostane u opkoljenom gradu sve dok opsada ne bude okončana. Ostao je Remy u Sarajevu i godinu nakon okončanja opsade, a na 20. godišnjicu od početka najduže opsade u modernoj historiji, dovodi svoje kolege koji se u nekad opkoljeni grad vraćaju "s obrazom": Na poklon gradu donose fotoknjigu o opsadi.
Ourdan je u Sarajevu preživio opsadu:
Ourdan je u Sarajevu preživio opsadu: "To je vaš rat, vaša sjećanja i vaša priča" (Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com)
Na 20. godišnjicu od početka rata, 6. aprila, veliki broj ratnih novinara i fotografa ponovo će se sresti u sarajevskom Holliday Innu, kako bi evocirali uspomene, ali i kako bi mnoge od nas, koji smo preživjeli opsadu, ili one koji danas žive u Sarajevu i o tome znaju malo ili nimalo, podsjetili na sve što se dešavalo tokom opsade.

"Nakon Sarajeva pokrivao sam i druge ratne zone, sretao se sa kolegama koji su u Sarajevu proveli veći dio opsade, ali i onima koji su bili tu vrlo kratko, i svi neprestano spominju Sarajevo. Odlučio sam zato da jedno od naših druženja organizujemo upravo u Sarajevo, da se sretnemo i podsjetimo na ono što smo proživjeli skupa s ovim gradom. To je vaš rat, vaša sjećanja i vaša priča", kazao je francuski novinar Ourdan, je jedan od ratnih reportera, koji svih godina nakon rata redovno posjećuje Sarajevo.

U okviru "Modula memorije" koji već godinama organizira Nihad Kreševljaković kao dio programa Internacionalnog teatarskog festivala MESS, ratni reporteri će, osim u svom neformalnom druženju, imati priliku i da učestvuju na panel diskusiji "Mediji u ratu i miru" te glavnoj konferenciji programa "Sarajevo 2012.", koja se organizira u sklopu "Modula memorije", na kojoj će biti i prezentirana fotoknjiga koju su uredili i sami producirali ratni novinari i fotografi. U knjizi, koja će izaći tokom godine u printanom obliku, a početkom aprila će biti prezentirana njena verzija na CD-u, moći će se vidjeti ratne fotografije Sarajeva i BiH 45 fotografa, a radovi će biti prezentirani i na velikoj izložbi.

"Modul memorije" podržao okupljanje ratnih reportera (Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com)

"Ovo je naš neformalni susret i drago mi je što su se Nihad i ekipa u Sarajevu u sve uključili i podržali nas. Mi nismo slali pozivnice, niti finansiramo ičiji dolazak, tako da ne znamo ni ko će se sve od kolega na kraju pojaviti, iako sam ja dobio brojne mailove kolega koji su rekli da će pokušati doći. Mogu vam reći da mnogi koji su proteklih dana u medijima navođeni kao sigurni učesnici, još nisu potvrdili svoj dolazak i radi se o spekulacijama. Ko se pojavi taj dan na druženju, pojavio se", kazao je Ourdan.

Kreševljaković je kazao da je zahvalan ratnim reporterima na ovom događaju i obilježavanju godišnjice početka rata, koja se, nažalost, sve češće zaboravlja, ali i na istini koju su, kao objektivni profesionalci, tokom rata prenosili.

"Njihov dolazak ovdje, kao objektivnih profesionalaca, će biti koristan i da bismo mi vidjeli koliko smo ostali grad koji su oni zavoljeli, koliko smo zadržali dobrih osobina i našeg gostoprimstva", kazao je Kreševljaković.

U okviru programa "Modul memorije", koji počinje već 2. aprila, će biti održana i projekcija filma "Shooting Robert King" i druženje s autorom Richardom Parryjem, "radionostalgičarima" će se zasigurno svidjeti i "Noć Radija Zid", bit će tu posjeta Sarajevskom tunelu, Ed Vulliamy će predstaviti svoju knjigu "The War is Dead, Long Live the War", ratne fotografije će na izložbi prikazati domaćini Dejan Vekić, Danilo Krstanović i Zoran Kanlić, bit će posjećen i grob poginulog novinara Kurta Schorka...