Četverica zločinaca osuđena na ukupno 79 godina zatvora

Klix.ba
15.2.2013. u 11:20
306
Četverica zločinaca osuđena na ukupno 79 godina zatvora
306
Četverica zločinaca osuđena na ukupno 79 godina zatvora Foto: Arhiv
Apelaciono vijeće Suda BiH osudilo je četvericu bivših pripadnika prijedorske policije na ukupno 79 godina za ubistva preko 150 civila na Korićanskim stijenama.
Pravosnažnom presudom Zoran Babić je osuđen na 22 godine zatvora, Milorad Škrbić i Dušan Janković na po 21 godinu, dok je Željku Stojniću izrečena kazna u trajanju od 15 godina zatvora.

Mirko Božović, predsjedavajući Apelacionog vijeća, kazao je da je utvrđeno da su Babić, Škrbić i Stojnić učestvovali u strijeljanju civila na planini Vlašić, dok je Janković, kao komandir stanice milicije Prijedor "propustio priliku da spriječi ubistva, čime se saglasio sa zločinom".

Babić se nije pojavio na presudi, pa je Apelaciono vijeće naložilo da odmah bude priveden. Jankoviću je privor produžen, a drugoj dvojici je određen do upućivanja na izdržavanje kazne.

Apelaciono vijeće, Jankoviću je u odnosu na prvostepenu presudu umanjilo kaznu za šest godina zatvora, a Škrbiću za godinu.

Prvostepenom presudom iz decembra 2010. godine, Janković je, kao bivši "komandir stanice milicije Prijedor", osuđen na 27 godina zatvora, Babić i Škrbić na po 22, a Stojnić na 15 godina.

Vijeće je utvrdilo da su Babić, Škrbić i Stojnić su 21. augusta 1992. godine učestvovali u sprovođenju konvoja kojim su civili nesrpske nacionalnosti prevoženi iz Prijedora prema Travniku. Na planini Vlašić, kako je navedeno, izdvojeno je preko 150 muškaraca, koji su potom strijeljani na Korićanskim stijenama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: