{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Obdukcioni nalazi na obnovljenom suđenju za Korićanske stijene

F
21.12.2012. u 18:03
0
Obdukcioni nalazi na obnovljenom suđenju za Korićanske stijene
0
Obdukcioni nalazi na obnovljenom suđenju za Korićanske stijene
U nastavku obnovljenog suđenja četvorici optuženih za zločin počinjen na Korićanskim stijenama u augustu 1992. godine, vještak sudske medicine kazao je da je za dvije žrtve s ovog lokaliteta utvrdio da su život izgubile dejstvom vatrenog i eksplozivnog oružja, javio je BIRN - Justice Report.
Nermin Sarajlić, vještak sudske medicine, na zahtjev Tužilaštva BiH, sačinio je obdukcione nalaze za pet muških osoba starosne dobi od 22 do 40 godina.

“Na potiljačnom dijelu uočen je jasan defekt. Strijeljna rana na glavi je uzrok smrti. (…) Na drugom je utvrđena eksplozivna rana na glavi, nastala djelovanjem gelera minsko-eksplozivnog sredstva”, kazao je Sarajlić, opisujući uzrok smrti dviju ekshumiranih osoba.

Za preostale tri žrtve nije mogao utvrditi uzrok smrti.

U tim slučajevima, kako je objasnio, primijetio je da nedostaju dijelovi kostiju, da su neke povrede mogle nastati udarcem tupim predmetom ili padom te da su određene povrede vjerovatno nastale nakon smrti.

Vještak Sarajlić je nalaz i mišljenje iznio na suđenju Dušanu Jankoviću, Zoranu Babiću, Miloradu Škrbiću i Željku Stojniću, nekadašnjim pripadnicima prijedorske policije optuženima za zločin počinjen na Korićanskim stijenama, gdje je ubijeno oko 200 civila.

Prvostepenom presudom, Janković je kao bivši “komandir stanice milicije Prijedor”, osuđen na 27, Babić i Škrbić na po 22, a Stojnić na 15 godina zatvora.

Apelaciono vijeće je ukinulo ovu presudu i naložilo održavanje novog suđenja.

Na ovom suđenju, odbrana Jankovića je pročitala iskaz preminulog svjedoka K-2, koji je sačinjen 28. augusta 2008. godine.

U iskazu je naveo da je vidio mnogo krvi i čahura u blizini litice kod koje je vidio desetak pripadnika Interventnog voda prijedorske policije.

K-2 je opisao kako je povraćao od prizora koji je vidio kod litice i da se odvezao u kafanu u koju su potom došli pripadnici Interventnog voda, koji su bili “bučni i veseli i naručivali skupa pića vadeći puno novca iz džepova”.

Svjedok je naveo da je Simo Drljača bio načelnik Centra javne bezbjednosti Prijedor, a da je njegov zamjenik bio Janković.

Drljača, kojeg je Haški tribunal optužio za ratne zločine, ubijen je 1997. godine prilikom hapšenja.

Nastavak suđenja zakazan je za 17. januar 2013. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: