|

Odbrana tvrdi da Janković nije kriv za zločin na Korićanskim stijenama

Odbrana tvrdi da Janković nije kriv za zločin na Korićanskim stijenama
0
F
FENA
24.1.2013. u 19:23
3
komentara
0

dijeljenja
Odbrana tvrdi da Janković nije kriv za zločin na Korićanskim stijenama
U završnim riječima na obnovljenom suđenju za zločine počinjene na Korićanskim stijenama, odbrana Dušana Jankovića kazala je dokazi Tužilaštva ne mogu biti dovoljni za bilo kakvu odgovornost optuženog.
"Dušan Janković je 21. augusta 1992. godine proveo na slavi kod dugogodišnjeg prijatelja. On nije bio član Srpske demokratske stranke. On se od 20. septembra 1991. godine do 27. decembra 1993. godine kao inspektor bavio logistikom ratnih stanica milicije u Stanici javne bezbjednosti Prijedor", kazao je branilac Ranko Dakić.

Za zločin počinjen na Korićanskim stijenama, gdje je ubijeno oko 200 civila, sudi se, osim Jankovića i Zoranu Babiću, Miloradu Škrbiću i Željku Stojniću, nekadašnjim pripadnicima prijedorske policije.

Prvostepenom presudom, Janković je, kao bivši “komandir stanice milicije Prijedor”, osuđen na 27 godina zatvora, Babić i Škrbić na po 22, a Stojnić na 15 godina. Apelaciono vijeće je ukinulo ovu presudu i naložilo održavanje novog suđenja.

Odbrana je u završnim riječima ocijenila da Tužilaštvo nije dokazalo postojanje širokog i sistematičnog napada na području općine Prijedor, te učešće Jankovića u napadu.

"Niko od optuženih nije mogao znati za postojanje širokog i sistematičnog napada", kazao je Dakić.

On je istakao da Janković nije imao rukovodnu funkciju u Stanici javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, iako je potpisivao određena dokumenta uime načelnika SJB Prijedor, Sime Drljače.

Simo Drljača je pred Tribunalom u Haagu bio optužen za zločine u Prijedoru, ali je poginuo prilikom hapšenja 1997. godine.

"Osim Jankovića, u Drljačino ime depeše su potpisivali i drugi radnici", kazao je Dakić.

Po njegovim riječima, nisu tačni navodi optužbe da je Janković mogao izdavati naredbe interventnom vodu.

"Odbrana je dokazala da je naredbe interventnom vodu izdavao načelnik SJB Simo Drljača", kazao je Dakić.

Odbrana Dušana Jankovića iznošenje završnih riječi nastavit će 25. januara kada je planirano da završnu riječ iznese i odbrana Željka Stojnića, javlja BIRN - Justice Report.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...