BiH
1

Edin Ramulić: Zadovoljni smo presudom zločincima

Anadolija
Edin Ramulić (Anadolija)
Edin Ramulić (Anadolija)
Žrtve ratnih zločinaca u Prijedoru, kao i njihove porodice, još uvijek ne mogu da vjeruju da je Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine danas osudilo na ukupno 79 godina zatvora četvericu bivših pripadnika policije u Prijedoru, a zbog ubistva 150 Bošnjaka na Korićanskim stijenama 1992. godine.

Na osnovu konačne odluke Apelacionog vijeća, Zoran Babić je osuđen na 22 godine zatvora, Milorad Škrbić i Dušan Janković na po 21 godinu, dok je Željku Stojniću izrečena kazna u trajanju od 15 godina zatvora.

Edin Ramulić, čelni čovjek Udruženja žrtava rata "Izvor" iz Prijedora kazao je za agenciju Anadolija da "porodice žrtava i preživjele žrtve strepe svaki put pred izricanje presuda".

"Jer, niko više nije siguran da li će najgori ratni zločinci, a takvi se procesuiraju pred Sudom BiH, biti osuđeni ili pušteni na slobodu ili će im, pak, biti dodijeljene kazne ispod zakonskog minimuma. U ovom slučaju možemo biti zadovoljni jer Apelaciono vijeće nije bitno promijenilo odluku u odnosu na Prvostepeno vijeće. Nažalost, Sud BiH je utrošio previše vremena na ovaj proces da bi na kraju utvrdio isto što i u prvostepenoj presudi. Nije trebalo ni doći do obnavljanja postupka jer samo u Prijedoru na desetine masovnih i teških ratnih zločina čekaju na procese pred ovim ali i drugim sudovima. Nadamo se da će u buduće sudije apelacijskih vijeća voditi o tome računa kada budu preispitivali odluke svojih kolega u prvostepenim postupcima", rekao je Ramulić za agenciju Anadolija.

Inače, osuđeni Babić se danas nije pojavio na izricanju presude, pa je Apelaciono vijeće naložilo da odmah bude priveden. Jankoviću, koji je pobjegao nakon izricanja prvostepene presude u decembru 2010. godine, pritvor je produžen, a drugoj dvojici je određen do upućivanja na izdržavanje kazne.

"Ukoliko se pokaže da je nepojavljivanje Zorana Babića na izricanju presude ustvari njegov bijeg, onda će to biti još jedna pljuska i pravosudnim i policijskim organima u BiH jer im i invalidi u kolicima mogu pobjeći", kazao je Ramulić.