Obilježili godišnjicu hapšenja
4

FOTO / Četnici i sveštenici slave Dražu Mihailovića u Višegradu

Klix.ba
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Pripadnici Ravonogorskog četničkog pokreta iz BiH, Srbije i Crne Gore danas su Dobrunskoj Rijeci kod Višegrada obilježili 67 godina od hapšenja četničkog vođe Draže Mihailovića kojeg su tada uhapsili pripadnici OZNA-e.

Pripadnici četničkog pokreta posjetili su mjesto njegovog hapšenja, kao i spomenik koji je Mihailoviću podignut u porti manastira Svetog Nikolaja u Dobrunskoj Rijeci 17. aprila 2004. godine. Obišli su i lokaciju gdje su 13. marta 1946. godine pogubljeni Mihailovićevi pratioci Nikola Majstorović, Dragiša Vasiljević i Blagoje Kovač.

Treba napomenuti da su u pratnji četnika bili i predstavnici Pravoslavne crkve arhimandrit Jovan Gardović, protojerej Vojislav Čarkić i jeromonah Serafim Gligić.

U isto vrijeme dok četnici marširaju Višegradom i okolnim mjestima, porodice žrtava Bošnjaka ubijenih u proteklom ratu, Udruženje "Ćuprija" i Medžlis Islamske zajednice Višegrad se bore za očuvanje spomenika podignutog u mezarju Stražište u znak sjećanja na žrtve genocida 1992.-1995.

Foto: SRNA
Foto: SRNA
Okupljanje četnika u Višegradu, ali i na drugim mjestima u bh. entitetu RS dodatno zastrašuju povratnike nesrbe i obeshrabruju ih da se vrate na njihova prijeratna onjišta, na šta je upozorio i ugledni američki profesor David Pettigrew, koji je nedavno pisao visokom predstavniku Valentinu Inzku, a u povodu najava rušenja spomenika ubijenim Bošnjacima u Višegradu.

U tom gradu su u proteklim godinama podignuti spomenici ubicama višegradskih nevinih civila.

"Dok spomenik u mezarju Stražište treba ukloniti, dotle je na istaknutom mjestu u Višegradu trajno postavljen spomenik počiniteljima genocida, te je on mjesto okupljanja ultranacionalista koji slave počinitelje genocida. Čini se da bosanski Srbi smiju podizati spomenike počiniteljima, ali sudeći prema nedavnoj odluci, Bošnjacima neće biti dopušteno da zadrže spomenik u vlastitom mezarju", stoji između ostalog u pismu Pettigrewa koje je uputio Inzku.