Ugledni profesor pisao Inzku
1

Pettigrew: Rušenje spomenika u Stražištu značilo bi da u RS-u vlada apartheid

Piše: E. G.
Nakon vijesti da bi moglo doći do rušenja spomenika ubijenim Bošnjacima u proteklom ratu, koji je sagrađen na višegradskom mezarju Stražište, reagirao je i ugledni američki profesor David Pettigrew te uputio pismo visokom predstavniku u BiH. Pismo je potpisalo još nekoliko američkih profesora i intelektualaca.

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju nedavno je odbilo žalbu Medžlisa IZ Višegrad na rješenje o rušenju koje je izdala nadležna općinska inspekcija. Medžlis i Općina Višegrad vode aktivnosti kako bi se postigao kompromis da ne dođe do rušenja spomenika. Kako sada stvari stoje, čini se da će Udruženje Ćuprija koje je suimplementator izgradnje biti isključeno iz cijele stvari. Inače, spomenik je sagrađen na vakufskoj zemlji. Lokalnim vlastima je sporna riječ genocid na spomeniku, a Ćuprija ne pristaje na njeno brisanje, što bi zadovoljlo zahtjev Općine Višegrad koja spomenik i želi rušiti uz argumentaciju da se genocid nije dogodio na tom prostoru.

U pismu upućenom Valentinu Inzku se navodi kako su planovi za rušenje spomenika zapravo "svojstveni političkoj kulturi poricanja genocida Republike Srpske".

Nadalje, u pismu, između ostalog, stoji i to kako bi čin rušenja spomenika poslužio kao potvrda da je Republika Srpska postala entitet u kojem se provodi apartheid. Pettigrew i ostali potpisnici pisma ukazuju na to da poricanje genocida potječe iz kabineta predsjednika RS-a, koji je u više navrata tvrdio da nikada neće prihvatiti činjenicu da se genocid dogodio u Srebrenici.

"Rušenje spomenika u Stražištu je očita diskriminacija. Spomenik se nalazi na zemljištu koje je u vlasništvu i pod nadzorom Islamske zajednice. Međutim, dok spomenik u mezarju Stražište treba ukloniti, dotle je na istaknutom mjestu u Višegradu trajno postavljen spomenik počiniteljima genocida, te je on mjesto okupljanja ultranacionalista koji slave počinitelje genocida. Čini se da bosanski Srbi smiju podizati spomenike počiniteljima, ali sudeći prema nedavnoj odluci, Bošnjacima neće biti dopušteno da zadrže spomenik u vlastitom mezarju", stoji između ostalog u pismu.

Navedeno je i to da su prijetnje rušenjem spomenika jasno usmjerene na Bošnjake i sve nesrbe koji imaju namjeru vratiti se u svoje domove u entitetu RS.

"Zaista, plan za rušenje spomenika se čini kao koordinirano nastojanje da se obeshrabre Bošnjaci i ostali nesrbi u povratku na svoja ognjišta", stoji u pismu.

Sugeriše se i to da je odgovornost međunarodne zajednice da zaštiti povratnike i omogući provedbu Aneksa 7. Dejtonskog sporazuma.

"Takav čin zastrašivanja i negiranja genocida je nedopustiv u demokratskom društvu koje poštuje ljudska prava i djeluje pod vladavinom prava. Međunarodna zajednica ima odgovornost da štiti Bošnjake čiji su najmiliji pokopani u mezarju Stražište, kao i one koji žele da se vrate u svoje domove na području općine Višegrad. U konkretnom slučaju ta odgovornost je da se zaštiti spomenik posvećen žrtvama genocida", navodi se u pismu upućenom visokom predstavniku, gdje se od njega traži da intervenira u ovom slučaju.

David Pettigrew je autor filma o genocidu u Srebrenici, učesnik je međunarodnih naučnih konferencija o genocidu u BiH, član Upravnog odbora Instituta za istraživanje genocida Kanada i član Upravnog odbora Univerziteta Yale na programu studija o genocidu. Osim njega pismo potpisuje još nekoliko univerzitetskih profesora u SAD-u porijeklom iz BiH.