U blizini vrtića
16

Cesta na sarajevskom Stupu puna opasnih rupa, zbog nezavršenih radova stanari većinom bez vode

Piše: M. N.
Foto: Harun Muminović/Klix.ba
(Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Stanari ulice Ismeta Alajbegovića Šerbe u sarajevskom naselju Stup već šest mjeseci imaju problem s vodosnabdijevanjem zbog radova koji su u toku. Put je iskopan i nije asfaltiran, a dio na kojem je ostao asfalt je teško oštećen i pun rupa koje predstavljaju opasnost za stanare, vozače i djecu koja idu u obližnji vrtić.

Stanari kažu kako često nemaju vode, ali da nije do KJKP Vodovod i kanalizacija, jer oni po pozivu izađu na teren.

"Stanje je loše. Trebalo se raditi šest novih priključaka, ali su za sve ove mjesece završili samo četiri i još nisu asfaltirali. Tampon koji postavlja izvođač radova je loš, urušava se i lomi cijevi zbog čega nestaje voda. I tako nemamo vode po 10 sati dnevno. U pet dana, kada uzmemo sve ukupno, mi imamo vodu jedan dan. Sada se malo stabilizovalo", rekao nam je bračni par koji živi u ovoj ulici.

Ističu kako je posebno bilo teško kada je cijev pukla, a voda tekla niz ulicu i dodatno je urušavala. Iz ViK-a su nam ranije kazali kako je do pucanja cijevi došlo nakon što su završili s radovima na priključenju nove zgrade u ovoj ulici i da je riječ o dotrajalom cjevovodu. Odmah su pristupili popravci i ovaj problem je riješen u roku do tri dana. Iz firme H.M.I. ing čiji su radnici izvodili radove za obližnju zgradu kazali su nam da su stopirali radove zbog problema s vodosnabdijevanjem.

Stanari strahuju šta će se desiti kada padne snijeg i temperatura bude ispod nule, jer će to biti dodatno opterećenje za već oštećenu cestu.

"Prije nekoliko noći jednom čovjeku je otpao točak na automobilu, a nije vozio ni 25 kilometara na sat. Svako ko prelazi vozilom je u opasnosti, pogotovo noću kada se ne vidi", kazao je jedan od stanara.

Zbog nezavršenih radova imaju i veliki problem s prašinom. Kažu da ne mogu otvarati prozor ili balkonska vrata jer im odmah uđu velike količine krupnih čestica prašine, poput pijeska.

"Ovako nam je već šest mjeseci i niko da riješi ovaj problem, postalo je nepodnošljivo", kazao nam je jedan od prolaznika.

U ovoj ulici se nalaze i sjedišta nekoliko firmi, ali i vrtić u kojem redovno borave mališani. Rupa se nalazi u blizini ulaza u vrtić, zbog čega se roditelji brinu za sigurnost svoje djece.