BiH
990

Cerić u svom stilu: Bajram je povratak Bosnahiži i tavaf oko Hižallaha

Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Povodom nastupajućeg Kurban-bajrama čestitke je u svom stilu uputio predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa i bivši reisu-l-ulema Mustafa Cerić.

"Ramazanski bajram željno čekamo i sa čežnjom Bajramu se nadamo. Kurban bajram dolazi nam nenajavljeno i bez našeg čekanja. Dolazi nam odjednom sa željom da nas iznenadi. No, mi smo uvijek spremni da Bajram dočekamo i kad se Bajramu nadamo s čežnjom i kad se Bajramu nadamo s iznenađenjem. Bajramu se nadamo uvijek zato što se s čežnjom vraćamo našoj hiži i što nas u hiži čeka iznenađenje. A hiže dvije mi imamo. Bosnahižu imamo, kojoj se uvijek vraćamo dok postimo i Bajramu se nadamo i Hižallah (Bejtullah) imamo, prema kojem se okrećemo pet puta dnevno i kojem se vraćamo svake godine i tavaf činimo oko njega, dok hadž obavljamo", ističe Cerić.

Dodaje kako su Bosnahiža i Hižallah dvije kuće kod kojih se Bošnjaci najbolje osjećaju. Bez te dvije hiže Bošnjaci nikako ne mogu i zato se uvijek iznova hižama svojim vraćaju, dok se Bajramu nadaju, dok Bajram žive, dok Bajram mirišu, dok Bajram udišu, dok Bajram imaju i kao čežnju za povratkom hiži.

"Ovoga Bajrama, kao i svakog Bajrama otkad Bosne ima, hiža je Dobrim Bošnjanima na umu i kao čežnja i kao iznenađenje.Ovog Bajrama je veće nego ikada i iznenađenje njihovo zato što ih uznemiravaju referendumom u njihovoj Bosnahiži isti oni koji su im više puta nedužnu krv na Bajram prolijevali i iz njihove Bosnahiže ih protjerali", naglašava Cerić.

Podsjećamo, Cerić je prošli ramazanski Bajram čestitao na originalan način, upotrijebljavajući sastvim novu riječ za Bajram, Hižaslav.

Neka je častan Hižaslav, poručuje Cerić u svojoj čestitci.