BiH
377

Cerić ponovo o svom prijedlogu: Bit će u Bosni i Bajrama i "hižaslava"

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Reis emeritus dr. Mustafa Cerić na svom zvaničnom Facebook profilu komentarisao je reakciju javnosti na njegov prijedlog da se Bajram preimenuje u "hižaslav".

Cerić ističe da je zadovoljan jučerašnjom raspravom o njegovom prijedlogu te da je s pažnjom čitao sve komentare, kako pozitivne, tako i negativne.

"Negativni komentari nam pokazuju koliko još treba da radimo na nacionalnom i državnom odgoju i obrazovanju Bošnjaka", smatra Cerić.

On dodaje da je pozitivno što je njegov prijedlog izazvao brojne rasprave jer je time Bošnjake probudio iz učmalosti.

"No, ima jedno vrlo važno otkriće za mene u svemu ovome. Naime, otkrio sam da Bošnjaci iz hlada znaju da brane do iznemoglosti ono što im niko nikad ne može oteti (Bajram), ali ne znaju ili ne smiju da osvajaju ono što im se ispred nosa svaki dan otima, a to je jezik i hiža. Negativni Bošnjaci ne znaju ili neće da znaju da bez jezika i hiže, neće im puno ostati ni od vjere ni od Bajrama", dodaje Cerić.

Cerić smatra da Bošnjacima niko ne može oteti vjeru (Bajram) ali da im može oteti i već otima hižu (kuća) i njihov bosanski jezik.

"Drago mi je što mogu ovdje reći da je cilj postignut. Probudio sam Bošnjake da misle, da razmišljaju, da se ne ustručavaju da kažu o svojoj vjeri i naciji što im je na duši i srcu. Sve komentare, i pozitivne i negativne, pažljivo sam čitao i osjećao se lijepo kao nikad. Evo, konačno smo otvorili dušu jedni drugima da se upoznamo i da jedni od drugih učimo", dodaje Cerić.

Na kraju, smatra da će u BiH biti Bajrama, ali i hižaslava.

"Bit će Bajrama u Bosni, jer ima Bošnjaka na Drini, na Uni, na Savi i na Neretvi; bit će hiža u Bosni, jer ima Bosanaca koji su svjesni svog bosanskog jezika; bit će Bošnjaka koji će zauvijek zapamtiti da im je njihova hiža sveto pravo kao što im je i vjera sveti emanet u duši; ima Bošnjaka i bit će ih još više koji razumiju šta znači bosanska riječ hižaslav. A oni koji ne razumiju, razumjet će jednoga dana", dodaje Cerić.

Cerić je nastupajući blagdan čestitao sa Bajram šerif mubarek olsun te je dodao "Neka vam je blagoslovljena hiža (kuća)".