Kritike na račun Tadića
0

Cerić: Heroji BiH se ne mogu izjednačavati sa zločincima

FENA
Mustafa ef. Cerić
Mustafa ef. Cerić
Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić oštro je danas kritikovao jučerašnju izjavu predsjednika Srbije Borisa Tadića u Sarajevu o izjednačavanju Jovana Divjaka, Ilije Jurišića i Ejupa Ganića s Radovanom Karadžićem i Ratkom Mladićem, prenosi MINA.

"Svakog razumnog čovjeka raduju susreti političara u regiji zapadnog Balkana, posebno na području bivše Jugoslavije, jer svi smo umorni od sukoba, nepovjerenja i čekanja da nam se otvore bolji, sigurniji i sretniji putevi u budućnost. Zato je zvanična posjeta predsjednika Srbije Borisa Tadića Sarajevu prihvaćena kao znak dobre volje Beograda, koju smo dugo čekali, nadajući se da će nam donijeti dobre vijesti, ali i strahovali da nas ta posjeta može razočarati. Nažalost, dogodilo se upravo ovo drugo", navodi se u saopćenju reisu-l-uleme.

Reis je izrazio razočarenje Tadićevim neprimjerenim, čak bi se moglo reći sramnim, izjednačavanjem Jovana Divjaka, Ilije Jurišića i Ejupa Ganića s Radovanom Karadžićem i Ratkom Mladićem.

"Boris Tadić je mogao štošta kazati, ali upoređivati akademika Ejupa Ganića na bilo koji način s osumnjičenim za ratni zločin genocida Radovana Karadžića i Ratka Mladića je krajnje licemjerno i nemoralno od predsjednika Tadića, koji jednom kaže da oni koji su oslobođeni, nisu više krivi, a opet ih proziva i izjednačava s dokazivo osumnjičenim za teški ratni zločin – genocid. Očito za Tadića ništa ne znači činjenica da je akademik Ejup Ganić pred meritornim sudom u Londonu oslobođen svih optužbi, koje mu beogradska obavještajna služba nameće svih ovih godina", ocijenio je reis Cerić.

U saopćenju se dalje navodi da je bilo očekivati da se na temelju te nepobitne činjenice Boris Tadić ispriča akademiku Ejupu Ganiću za beogradsku klevetu i patnju koju je preživio on i njegova porodica u Londonu te da mu osigura da može slobodno i bez straha posjetiti svoju rodbinu u Novom Pazaru. Umjesto toga Boris Tadić usred Sarajeva proziva akademika Ejupa Ganića i izjednačava ga s Karadžićem i Mladićem.

"To je, doista, krajnje nemoralno i sramotno, jer i Boris Tadić mora jednom naučiti da nisu jednaki oni koji su hrabro i časno branili ovaj ponosni grad u kojem nasred Baščaršije Tadić može nakon svega u miru popiti kahvu i oni koji su ovaj grad četiri godine danonoćno granatirali bez milosti i bez stida od Boga i svijeta. Zato tražimo da se Boris Tadić ispriča patriotima ovoga grada, svim žrtvama genocida u Bosni i Hercegovini i svim ljudima dobre volje za neprimjereno izjednačavanje boraca za slobodu i ljudsku čast i agresora koji su ubijali nevinu sarajevsku djecu", kaže se u saopćenju reisu-l-uleme dr. Mustafe ef. Cerića o jučerašnjoj izjavi predsjednika Srbije Borisa Tadića.