BiH
0

Centrotrans očekuje da se Skupština KS-a izjasni o javnom prijevozu

FENA
Foto: Arhiv/Fotoservis
Foto: Arhiv/Fotoservis
U Sarajevu je za srijedu zakazana sjednica Skupštine Kantona Sarajevo na čijem dnevnom redu je i stanje saobraćaja u ovom kantonu.

S tim u vezi Centrotrans-Eurolines saopćio je u utorak da u ovoj firmi očekuju i vjeruju da će u okviru te tačke biti raspravljano o stanju u javnom prijevozu putnika u Kantonu Sarajevo.

U Centrotrans-Eurolinesu u smatraju kako je krajnje vrijeme da SKS zauzme stav o ovom problemu i da se napokon problem monopolističkog ponašanja riješi na pravedan i zakonit način, te da se započeta procedura usklađivanja redova vožnji završi u što kraćem vremenu.

Naveli su kako očekuju da SKS donese obavezujuće zaključke za svoje izvršne organe vlasti, Vladu i Ministarstvo saobraćaja, kojima će ih obavezati na striktno poštivanje zakonskih i podzakonskih važećih akata i poštivanja i provođenja sudskih presuda.

Inače, Centrotrans-Eurolines uputio je pisma Vladi i svim ministarstvima u Vladi Kantona Sarajevo od kojih su zatražili da Vlada KS-a, kao kolektivni organ upravljanja, poduzme mjere kako bi se poništila nezakonito izdata rješenja Ministarstva saobraćaja KS-a KJKP Gras-u 12. augusta, o produženju važenja redova vožnje za 12 spornih linija, koje su predmet zakazanog usklađivanja redova vožnje.

"Ovo je četvrti put da Ministarstvo saobraćaja nelegalno i nezakonito izdaje rješenja o održavanju redova vožnji, a da se pri tom i ne obazire na prethodna rješenja viših instanci koja su osporila zakonitost izdavanja ovakvih rješenja", navodi se u saopćenju.

U cilju potpune informiranosti zastupnika u Skupštini, Centrotrans-Eurolines uputio je pismo predsjedavajućem SKS-a s molbom da se ovaj problem stavi na dnevni red SKS-a, a sve u cilju zaštite svojih prava koja im ograni vlasti konstantno oduzimaju i tako uskraćuju Ustavom zagarantirana prava na rad i organiziranje.

Upozorili su da ukoliko se napokon ne donesu rješenja i odluke u okviru zakonitih rješenja i zakonom predviđenih rokova, poduzet će sve mjere koje zakon dozvoljava u cilju zaštite svojih prava u obavljanju javnog gradskog prijevoza u Kantonu Sarajevo.

Na kraju saopćenja su istaknuli da je Centrotrans-Eurolines nabavio 10 autobusa za gradski saobraćaj, a autobuse će prezentirati javnosti u toku naredne sedmice i nakon toga ih staviti u službu građana Kantona Sarajevo.