{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Centrotrans Eurolines poziva predstavnike KS-a da poštuju zakon

F
3.8.2010. u 11:23
0
2
Centrotrans Eurolines poziva predstavnike KS-a da poštuju zakon
0
Centrotrans Eurolines poziva predstavnike KS-a da poštuju zakon
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis
"Centrotrans Eurolines" danas je saopćio da će otpočeti obavljanje prijevoza na onim linijama koje je u postupku usklađivanja redova vožnje najavio kao redovan linijski prijevoz ukoliko s Ministarstvom saobraćaja i Vladom Kantona Sarajevo do 6. augusta ne postigne odgovarajuće i zakonsko rješenje u obavljanju linijskog prijevoza putnika u Kantonu Sarajevo.
Kako se ističe u saopćenju Centrotrans Eurolinesa ta kompanija je treći put, putem nadležnih organa, uspjela da dokaže nezakonit rad ovoga ministarstva.

Iz Centrotrans Eurolinesa podsjećaju da je i nakon poništavanja tzv. “dopunskih” i “privremenih rješenja" od Federalne direkcije za inspekcijske poslove i Upravne inspekcije Ministarstva pravde Federacije Bosne i Hercegovine 14. maja 2005. godine Ministarstvo saobraćaja KS-a izdalo 12 rješenja kojima je mimo zakonom propisanog postupka treći put KJKP Gras Sarajevo odobreno vršenje prijevoza na 12 "spornih linija" u Kantonu Sarajevo.

Međutim, kako se ističe, nakon upućivanja žalbe, Ministarstvo prometa i komunikacija Federacije BiH, kao drugostepeni organ, 15. jula poništilo je, kao nezakonite, svih 12 rješenja Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo.

-Ovakvim nezakonitim radnjama Ministarstva saobraćaja i Vlade Kantona Sarajevo čini se trajna šteta kompaniji Centrotrans Eurolines i svim građanima Kantona koji direktno snose štetne posljedice monopola, neorganiziranosti i ucjena koje su posljedica takve politike Kantona Sarajevo. O tome koliko Vlada i nadležna ministarstva Kantona Sarajevo poštivaju zakone i podzakonska akta govori i realizacija vlastite odluke o finansiranju prijevoza studenata na području KS-a. I pored Odluke o subvencioniranju prijevoza studenata KS-a jasno definiranom načinu ostvarenja prava studenata i prijevoznika, Centrotrans Eurolines do danas nije uspio da naplati nijednu marku od prijevoza studenata, kaže se u saopćenju Centrotrans Eurolinesa.

Dodaje se da su u budžetu KS-a izdvojena sredstva za prijevoz studenata od tri miliona maraka i da je Kanton odmah po dostavi fakture firmi Gras uplatio avans od milion maraka.

- Naglašavamo da Centrotrans Eurolines nema ništa protiv toga što je Kanton avansno izvršio uplatu Grasu, ali tražimo da se i našoj kompaniji uplati avans od 150.000 KM. Također, tražimo da se na bazi broja izdanih studentskih karata, odnosno procentualnog učešća prijevoznika u prijevozu studenata izvrši raspodjela odobrenih sredstava, navode iz Centrotrans Eurolinesa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: