OHR/OSCE/Vijeće Evrope
0

Centralni birački spisak se ne može mijenjati

FENA
OHR, OSCE i Vijeće Evrope u nedjelju su dali punu podršku radu Centralne izborne komisije (CIK) BiH, pohvalivši posebno izjavu koju je dala Centralna izborna komisija kojom se pojašnjava status centralnog biračkog spiska i podržava pravo svih registriranih birača da 7. oktobra daju svoj glas.

OHR, OSCE i Vijeće Evrope sastali su se u petak s predstavnicima Centralne izborne komisije BiH i to nakon izvještaja koji se tiču statusa novo registriranih stanovnika i mogućih implikacija za glasače, jer su prouzročili zabrinutost i konfuziju.

Izjava CIK-a jasno potvrđuje da svako čije se ime nalazi na centralnom biračkom spisku na dan 24. avgusta ove godine za općinu Srebrenica, odnosno za bilo koju drugu općinu, ima pravo da glasa u toj općini.

Centralna izborna komisija BiH takđer se jasno odredila i prema pitanju novo registriranih stanovnika kazavši da svako ko želi prijaviti prebivalište nakon 24. augusta ove godine ima puno pravo da to i učini: međutim, time ne stiče pravo da glasa u toj novoj općini u kojoj prijavljuje prebivalište na predstojećim izborima 7. oktobra.

Pravila koja su utvrđena Izbornim zakonom BiH su jasna; Centralna izborna komisija će provoditi ta pravila, i izbori u Srebrenici i drugim mjestima širom Bosne i Hercegovine bit će provođeni striktno i transparentno u skladu sa tim pravilima, ističe se u zajedničkom saopćenju OHR-a, OSCE-a i Vijeća Evrope.